Paastulaagris on ettevõtjad söömata, joovad vaid liitrite kaupa vett. Ärimeeste üheks vaieldamatuks lemmikkohaks kujunenud Loksa ravikeskuses käib tihe rebimine. Telefon heliseb pidevalt. Närvilistele ? kas homsest ka saaks? ? tüüpi päringutele vastamine on keskuse töötajate jaoks igapäevane tegevus. Neliteist tuba on tavaliselt kuu jagu ette välja müüdud.

Halvem seis pole ka Lõuna-Eestis tegutseval Looduse pansionaadil: klientidest pole puudust kummalgi. Loksa ravikeskuse juhataja Ann Lasting ei jää kundesid iseloomustades tagasihoidlikuks ? mis siin ikka salata, tegemist on enamasti heal järjel edukate inimestega. Lastingul on õigus, sest ettevõtmise maksumust arvestades ei suudakski igaüks endale 3000 kroonist algavat vee- või salatinädalat võimaldada. Siiski, erand kinnitab reeglit: paastulaager meelitab kokku ka neid, kes osasaamise nimel kas või põrsa katki löövad. Üks mis kindel: suurem osa külalistest tunneb end pärast puhastumist justkui uue inimesena ja seitse päeva kestvast Kolgata teest hoolimata tullakse pärast ikkagi tagasi.

Tipud kohal

Fännide nimistu on mitmekesine, ühel või teisel moel harrastavad organismi sihipärast puhastamist ehitaja Andres Koger, metalliärimees Viktor Levada, koolitusguru Peep Vain, telereporter Peeter Võsa, Vene Draamateatri juht Marek Demjanov. Nimekirja võiks jätkata.

?Ei, ei, mina pole seitsmepäevases paastulaagris käinud ? kolm päeva ikka,? jagab telefonitsi kogemust Vain & Partnerid osanik Urmas Purde. Aureamedia kaubamärgi all korraldatava ? kolm on kohtu seadus ? kehapuhastuse ja ligi kümnepäevase järeldieedi tulemus olevat teadjate sõnul vabalt võrreldav. Sarnane on sisugi. Purde kirjeldab elavalt, kuidas tal Pirita SPA hotellis kõht kord mee, siis õlidega sisse määriti ja massaazŠi tehti. Asja juurde kuulusid mõistagi tervislikku toitumist puudutavad loengud, füüsiline tegevus ja palju muudki. Näiteks klistiir. Mida kõike veel lisaenergia saamiseks ei tehta?

Peep Vain, kes selliseid ettevõtmisi rohkem kui ühel korral kaasa on teinud, võtab tulemuse üsna konkreetselt kokku: ?Olin pärast nagu aatomik!? Spetsialistide sõnul just energia saamise nimel sellistes ettevõtmistes osaletaksegi, samas meelitab huvilisi ligi ka võimalus nii mõnestki istuva tööga kogutud lisakilost lahti saada. Aga nagu öeldakse ? nii palju kui on inimesi, on laagris osalemise põhjusi. Näiteks Elioni interneti teenistuse ärijuhti Pear Väli viib Loksale eesmärk ennast nii vaimselt kui ka füüsiliselt proovile panna. Kinda viskas Peari jaoks õhku Inga Raitari teemakohane artikkel ja ei läinudki kaua: neli nädalat ootamist ja käesoleva artikli kirjutamise hetkel joob väljakutse vastu võtnud ärijuht Loksal kuulekalt vett või naudib hoopis massaazŠi. Kõik sõltub programmist.

Lakke vaatama ei pea

Olgugi et liha ja kartulit puhastuslaagrites ei pakuta, on esmapilgul paljudel nina krimpsu võttev hinnakiri oma numbreid väärt. Tihe päevakava väga pikalt jalgade kõlgutamiseks aega ei jäta ? kohustuslikus korras vee joomine, massaa? ja teised tervise-protseduurid, varane ärkamine, jalutuskäigud ja terviseteemalised loengud sisustavad kogu puhastusperioodi. Sõltuvalt teenusepakkujast võib paketti kuuluda ka pärlivann. Enamasti on hinna sees ka arstlik läbivaatus. Pakutakse ka psühholoogilist nõustamist. Pooled paastujad tulevad laagrisse mitmendat korda.

Paastumise ABC

?? Paastumine ei sobi igale inimesele. Sobivuse otsustab alati arst vestluse käigus vastuvõtul. Leidub ka ?pehmemaid? variante kui veedieet: pudru-supi ning puu- ja juurviljasalati dieedid või mahla-petidieet.

?? Paastumine ei ole lihtsalt söömata olemine ? seda ette võttes tuleb väga täpselt täita reegleid. Nende reeglite rikkumine võib olla ohtlik või isegi traagiline. Seetõttu peab paastumist õppima asjatundjate juhendamisel.

?? Eestis korraldavad paastu- ja puhastuslaagreid Loksa ravikeskus, Looduspansionaat ja Aureamedia.

?? Paastumise abil saab ravida bronhiaalastmat, kõrgvererõhktõbe, mitmesuguseid liigesehaigusi, allergiaid, nahahaigusi, kurvameelsust jm. Paastumise ja sellele järgneva ravitoitumisega on võimalik aidata ka anoreksia- ja buliimiahaigeid.

Allikas: Ärileht