Prügifirma MASP jäi seetõttu tegevusloast ilma, kuid ärimehed tegutsevad uue ettevõtte sildi all edasi, kirjutab Postimees.

Vana-Narva mnt 30 asunud laos hoidis MASP ülimürgiseid saasteaineid sisaldavaid jäätmeid. Pärast lao põlemist 2004. aasta juunis üritas firma selle, mis hoonest järele jäi, anda ära ehitusjäätmete sildi all. Tulekahju tagajärjel eriti tugevate keskkonnamürkidega saastunud 700 tonnist jääkidest on enamik siiani kadunud.

Keskkonnainspektsiooni Harjumaa osakonna juhataja Tiia Kaar rääkis, et MASP keeldus inspektoreid tavapärasele kontrollkäigule lubamast ning jättis õigeks ajaks esitamata ka jäätmearuanded. Seetõttu tegi inspektsioon ettepaneku vastav litsents peatada, kuid uurimise käigus selgunud rikkumised viisid tegevusloa lõplikult.

“MASPi juhtumi muudab rängaks asjaolu, et firmaga seotud isikud on jäätmekäitluse eksperdid,” tõdes keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek. “Nad teadsid väga hästi, mida tegid.”

Infot MASPi ebaseadusliku tegutsemise kohta laekus keskkonnaministeeriumile ka enne laopõlengut, kuid kontrollimine tulemusi ei andnud. “MASP tegutses osavalt,” möönis Eek ning märkis, et lugu pole litsentsi äravõtmisega veel lõppenud, kuna inspektsioon uurib edasi, kuhu põlenud materjal ikkagi sai.

Eegi sõnul on kurb, et puudub juriidiline võimalus takistada MASPi omanikke samas valdkonnas uue firma sildi all edasi tegutsemast.

“MASPi omanikud on seotud vähemalt kahe jäätmekäitlusfirmaga ning ka seal on juba tõsiseid muresid,” kinnitas Eek. “MASP on omanikele olnud ülimalt kasumlik ettevõte.”

Eesti Jäätmekäitlejate Liidu tegevjuht Margit Rüütelmann tunnistas, et MASPi tegevus on kahjustanud kõigi jäätmekäitlejate mainet. “MASP oli oma valdkonnas oluline tegija,” ütles ta ning märkis, et niivõrd ränkade rikkumiste puhul võiks kaaluda ettevõtte omanikele ärikeelu kehtestamist.