Kalev REC-i omandatud Keila-Joa endise suvilakompleksi kinnistuomanikud eesotsas Oliver Kruuda, Jaan Tootsi ja Edgar Savisaarega puhuvad endisele riigiisade meelispuhkepaigale tõeliselt elu sisse, investeerides üle 30 miljoni krooni.

Kohaliku elu edendaja MTÜ Meremõisa kasseerib selleks kõigilt kinnistuomanikelt vee ja kanalisatsiooniga liitumise eest kuni pool miljonit krooni.

Suvilakompleksi väravas tervitab ala komandant, kes palub end lehes “mitte afišeerida” ning oskab ajakirjanike visiiti esmapilgul seostada vaid lähenevate märtsivalimistega.

Falcki valvsa kaamerasilma all olevas kompleksis särab ka sombusel jaanuarikuul mõni maja kui prillikivi. Neist uhkeimad on soojatootja Fortum Termesti tegevjuhi Riho Silla ning advokaat Andres Aaviku juhitavad Roswitha kinnisvarabüroo majad. Mõlemad on muinsuskaitse all ning renoveeritud aasta ringi kasutamiseks. Samasugune maja on vaid mõne sammu kaugusel ka Kruudal ja Savisaarel ning uue asukana külas tuntud advokaadil Raino Paronil. Seni katab neid maju veel nostalgiline samblakiht. Ent kuuldavasti on kõikide majade renoveerimisprojektid töös.

Mööda lagunenud asfaltteed metsa vahele suundudes ja Kalevi nõukogu liikmele Heino Priimäele kuuluvast korrastamata suvilast möödudes torkab teisel pool teed silma transiidiärimees Aleksei Karuzski valdus, kus endise tenniseväljaku alale on püsti löödud ühekorruseline heledavärviline suvila. Täiesti tavaline nukumaja, justkui mõni rikka mehe saun – selliseid on aga siin ümbruskonnas mitu. Näiteks ka Eesti Posti ja Maalehe nõukogu esimehel Jüri Ehasalul. Ent on ka korrastamata vanu ühekorruselisi suvilaid – õnnetu näeb välja näiteks autoärimees Väino Kaldoja maja.

Silma torkab Raimo Kägu firmale Marriot kuulunud kirsipunane suvila, millel on alates 2005. aastast uued omanikud. Marriot teenis 2005. aastal nelja kinnistu, sealhulgas Keila-Joa suvila ning kolme Jõelähtme valla krundi müügist 4,6 miljonit krooni.

Kägu endist maja ümbritseb ühest küljest Savisaare firma Fixor Holdingu õnnetus seisus suvila, kuhu ministri poeg Erki Savisaar kavandab koolituskeskust. Teisel pool on aga Jaan Tootsi uhke kivist villa. Toots on ka üks vähestest asukatest, kes elab seal pidevalt. Punane kiviloss mõjub selle vaatajale esmapilgul kui rusikas kahe silma vahele – niivõrd kontrastne on see siin puitasumite rajoonis. Peast käib läbi mõte: mis küll paneb üht tõenäoliselt mugava eluga harjunud ärimeest sõitma peaaegu iga päev siit linna tööle mööda auklikku maanteed, istuma hommikul ja õhtul Haabersti ringi ummikutes jne?

Pole igav

Õnneks ei kujune Tootsi elu Keila-Joal üldsegi igavaks. Sest naaberkrundil, peaaegu mere ääres, lööb peagi kopa maasse veel üks kõmuline transiidiärimees – Pranas Mickevicius. Ja kui Mickeviciuse naaber, Elioni juhatuse liige Irina Morozova ka oma kahele krundile maja ehitaks, oleks mere äär võimsaid villasid täis. Tõsi, Morozoval on pinnuks silmas tema maavaldustel laiuv vana lahmakas peosaalikompleks. Seetõttu on ta otsustanud krundid müüki panna. Kahe, kokku ligi 0,7-hektarise maatüki eest küsib Morozova üle 21 miljoni krooni. Võrdluseks: 2005. aastal ostsid näiteks Kägu ja Savisaar Kalev REC-ilt suvilatega kinnistud  500 000 krooni eest. Ehk alla turuhinna, nagu hindas riigiprokuratuur.

Endise valitsusjuhi poja Andres Toome firma OÜ Euribor kruntide vahel on toreda väikese maja püsti pannud AS Vudink, mille omanik on Sven Honga. 2. jaanuaril lehvib maja küljes Eesti lipp.