"Meil ei olnud plaanitud nii, et meie tegevus seal lõpeb või ei lõpe. Kuna tema (Andres Bergmanni - toim) tervislik seisund halvenes ja energiat jäi vähemaks, siis me lihtsalt otsustasime, et võtame aja maha ja ei tegele sellega (Sierra Leone projektidega - toim) praegu. Et ka tal on puhkust tarvis, aga nüüd see puhkus tal tuligi, pikem kui oodatud... " sõnas Hallik.

Pärast vanglast vabanemist 2005. aasta detsembris asus Bergmann käivitama Aafrikas Sierra Leones äripartneritele Hannes Hallikule ja Tõnu Soomerile kuuluvat tee-ehitusfirmat.

Halliku sõnul tegeles Bergmann viimasel ajal kahe projektiga. "Üks projekt oli seotud laevandusega ning teine lennundusega, mis olid väljatöötamisel ja mis ei käivitunud," sõnas ta. Nende aastate jooksul, mil Bergman Aafrikas viibis, ei realiseerunud aga ühtegi projekti.

"Eks see ühiskond seal on veidike teistsugune kui meie ühiskond põhja pool, Euroopas," selgitas Hallik.

"Tegemist on korrumpeerunud ühiskonnaga, kus peab oskama korruptsioonimängu kaasa mängida, aga meil need oskused jäid vajaka. Me ei ole tahtnud laskuda korruptiivsele teele, mis sai meile üheks takistuseks seal. Seal oodati väga palju personaalset rahalist toetamist, aga meie jaoks on selline lähenemine võõras ja me ei tahtnud sellele teele minna."

Hallik ütles, et praegu ta ei oska arvata, kas ettevõtte tegevus Sierra Leones jätkub. "Me hetkel ei saa küll sada protsenti jah või sada protsenti ei öelda, aga eks me natuke nõutud oleme seoses nädalalõpu sündmustega."

Halliku teada Bergmann Aafrikas kohapeal ei haigestunud. "Minu teada mitte, aga te peate arstide poole pöörduma, sest ma võin ka valetada praegu, kuna ma tõesti ei oska öelda."

Minevikust:

* 1999. aasta juunis kuulutas kohus välja ERA panga pankroti. Pangaga ühte gruppi kuulunud Polarise kindlustus pankrotistus sama aasta oktoobris.Prokuratuuri arvates tekitasid Bergmann ja tema kaasosalised ERApangale 1999. aastal 214,4 miljoni kroonise kahju.

* Bergmann istus majanduskuritegudes süüdi mõistetuna vanglas ligi poolteist aastat.