USA Today kirjutab hiljutistest bioinseneride saavutustest, millega saab mürgitatud ja saastatud keskkonda odavalt ja efektiivselt taimede ja mikroobide abil puhastada. Mõnede teadlaste arvates võiks selliseid taimi lähituleviku hakata kasutama maakide kaevandamiseks ilma et selleks pinnast peaks rikkuma.

Pinnast arseenist puhastava taime loojad koostasid geneetilise muutmise käigus kapsalaadse taime, mis arseeniga mürgitatud pinnasel kasvades pumpab seda mullast välja ning talletab oma lehtedes. Sealt saab mürgi kergesti kätte ning on võimalik sellest vabaneda. Praeguse lahenduse järgi tuleks arseeniga mürgitatud pinnas lihtsalt välja kaevata ja mingis teises kohas maha matta.

Teine keskkonda parandav lahendus puudutab mageveekogude puhastamist raskemetallidest, nagu näiteks uraanist või kroomist. Selle tööga saab hakkama looduses levinud bakter, mis ei hinga mitte hapnikku, vaid metalli. Kui bakter välja hingab, jätab ta vees levinud raskemetallidest järele tahked osad, mille saab hiljem kokku korjata. Bakterit saaks kasutada isegi põhjavee puhastamiseks.

Projektidega mitte seotud teadlaste arvates ei saa kahelda nende lahenduste kasus loodusele, kuid võimalikud tagajärjed peavad enne meetodite käiku laskmist väga täpselt teada olema.

“Kas need on näiteks taimed, mille puhul me peaksime muretsema ka õietolmu leviku pärast?“ küsis teadlane Jane Rissler arseeni tarbivate taimede kohta. “Või millistele organismidele see mõju avaldaks, kui nad selliseid taimi sööksid?“