Tapa ettevõtja Arut Arutjunjan turustab üle kogu Eesti suurepärast põdravorsti, mille etikett pakub 100 grammi toote kaaluks pärast koostisainete liitmist 122,8 grammi. „Euroopa direktiiv nõuab, et etiketil tuleb näidata tootesse pandud tooraine kogust,“ selgitas Arutjunjan.


Eesti Päevalehe töötajad on kokku puutunud ka teiste ettevõtete lihatoodetega, mille etiketid lubavada jaroslavhašeklikult, et maakera sees leidub veel teine maakera, mis on välimisest suurem.


Veterinaar- ja Toiduameti hinnangul ei tunne liialdavate etikettide koostajad kehtivaid nõudeid. „Etiketid, kus esitatakse liiga palju infot, eksitavad tarbijat, sest 100 protsendis tootes ei saa olla 120 protsenti koostisaineid,“ ütles toiduameti büroojuhataja Tiiu Rand. „Lihatoote etiketil tuleb numbritega näidata üksnes liha ja soola sisaldus.“


Toiduainete valmistamisel kulub toorainet rohkem kui toodet välja tuleb. Suitsetamise käigus kuivab liha kokku ja ahjust välja võetav kogus on väiksem, kui sinna pandi. „Ühe kilo juustu valmistamiseks kulub kümme korda rohkem piima, kuid seda ei näidata etiketil,“ selgitas Rand. „Kulutatud toorainekoguse näitamine stiilis, et üks kilo ketšupit sisaldab viis kilo tomateid, on reklaam, mitte tarbijale vajaliku info edastamine.“