Eri näitajate järgi võib öelda, et maailmamajanduses on hullem juba seljataga ning majanduse olukord liigub paremuse poole. Aktsiaturgusid on pärast juunis toimunud väikest korrektsiooni aidanud ülespoole liigutada ettevõtete prognoositust paremad teise kvartali majandustulemused ja mitmesugused majandusindikaatorid. Tulemusi on iseloomustanud ettevõtete käivete oodatust suurem langus ja tublisti paremad kasumid. Kasumid on olnud paljuski paremad tänu ulatuslikele kulude kärpimise programmidele. Ent hoolimata sellest, et tulemused on oodatust paremad, on USA suuremate ettevõtete kasumid langenud aasta jooksul siiski 31%.

Samal ajal ei liiguta aktsiaturge mitte ainult ettevõtete kasuminäitajad, vaid ka investorite meelestatus. Investorite huvi aktsiaturgude vastu on viimastel kuudel kiiresti taastunud ehk usk paremasse tulevikku on tagasi tulnud. Enam pole sellist müügisurvet, nagu veel selle aasta esimestel kuudel näha võis. Isegi mõnetine kasumivõtmine ei ole aktsiaturge enam oluliselt allapoole viinud. Aktsiaturgudele tagasivoolava raha hulka iseloomustab arenevate riikide (peamiselt Aasia, Ladina-Ameerika, Venemaa) aktsiaturgudele voolava raha hulk. Kui 2008. aastal voolas arenevate riikide aktsiaturgudelt netos välja 49,5 miljardit dollarit, siis selle aasta esimese seitsme kuuga on tagasi voolanud 39,7 miljardit dollarit (Morgan Stanley vahendusel EPFR Globali andmete järgi).

Miks on investorite raha aktsiaturgudele tagasi voolanud? Esiteks, tööstustootmine on nii USA-s kui ka Aasias viimasel neljal kuul järk-järgult põhjast üles tõusnud. Teiseks näitab kinnisvaraturg USA-s stabiliseerumise märke – uute majade müük on kasvanud ning majade hinnalangus suurlinnades peatunud. Kolmandaks, ettevõtete võlakirjade intressimäärad on tulnud aasta algusega võrreldes oluliselt allapoole, mistõttu laenude refinantseerimine on muutunud ettevõtetele odavamaks. Neljandaks – ettevõtete laovarud on alates 2008. aasta neljandast kvartalist kuni selle aasta teise kvartali alguseni langenud väga madalale tasemele ning nüüd on laovarude uuesti täiendamise tõttu oodata tootmise keskmisest kiiremat kasvu.

Mis riskid on veel?

Peamine mure on tööjõuturu nõrkus, sest töötuse määra vähenemist prognoositakse USA-s alles 2010. aasta keskpaigaks. See paneb omakorda negatiivse pitseri tarbijakulutuste taastumisele. Pankadele võib lisaraskusi tuua ärikinnisvara nõudlust ületav pakkumine nii USA-s kui ka Euroopas ning sellest tulenev hinnalangus selles segmendis. Laenumahud läänemaailmas veel vähenevad, mistõttu kriisijärgne majanduskasv ei saa olla väga tugev.

Neile, kes jõuavad turule tavaliselt siis, kui ajakirjanduses on juba pikalt pasundatud aktsiaturgudel toimuvast suurest rallist, soovitaksin aktsiaid juba praegu osta. Ajalugu on näidanud, et majanduskriisid annavad parima võimaluse soetada aktsiaid pikaajalise plaaniga.

Kuna maailmamajandus pole korralikku tõusufaasi veel jõudnud, tasub riske hajutatuna hoida. Eelistada suuri arenevaid majandusi, kus ettevõtete ja tarbijate laenukoormused ei ole niivõrd suured kui läänemaailma riikidel. Sellisel juhul soovitaks pikka aega vaadata Hiina, Taiwani, Hongkongi ja ka Brasiilia poole. Kui aga panustada tööstustoodangu vahepealsele põrkele, võiks mõelda Euroopa suu­rimale eksportijale Saksamaale.