Arvutitarkvara firma Medisoft korraldas infopäeva, kus demonstreeriti infosüsteemi "Arsti töökoht raviasutuses" võimalusi. Infosüsteemiga haakub aasta algusest Eestis kehtima hakanud 10. rahvusvaheline haiguste klassifikatsioon.

Endine, paarkümmend aastat vana haiguste klassifikatsioon oli jäänud ajale jalgu, sest tänapäeval on vaja hoopis põhjalikumat statistikat teha. Rahvusvaheline terviseorganisatsioon WHO, mille liige on Eesti 1993. aastast, kohustas uuele klassifikatsioonile üle minema hiljemalt 1994. aastaks. Eesti jõudis nii kaugele alles nüüd. "Klassifikatsioon võimaldab muuta tekstilise diagnoosi tekstilis-arvuliseks, mida saab kasutada arvuti andmebaasides," ütles Meditsiinistatistika Büroo juhataja Reet Malbe. Uut klassifikatsiooni on arstidele üksikasjalikult tutvustanud akadeemik Pavel Bogovski ajakirjas Eesti Arst möödunud aasta 6. numbris.

Medisoft on ülemineku hõlbustamiseks välja töötanud infosüsteemi ning annab selleteemalisi konsultatsioone. Iga Medisofti klient saab disketi, millel on salvestatud 1. jaanuaril kehtima hakanud dokumentatsioon.

Tarkvaratoodet "Arsti töökoht raviasutuses" tutvustas Tartu Nõlvaku perearstikeskuse juhataja Monika Vask. Programm hoiab kokku arsti tööaega, võimaldab kanda kiiresti infot patsiendi ambulatoorsele kaardile, teha andmeotsinguid. Andmekaitse on tagatud salasõnade ja tegevuste autoriseerimisega. Arstil kulub vähem aega paberite täitmisele ning ravi kvaliteet paraneb.

"Tahame oma kliente, rohkem kui kahtsadat raviasutust, järjest paremini teenindada," kinnitas Medisofti müügidirektor Arvi Sinisalu. "Kanname vastutust selle eest, et kõik raviasutused, kes meie tooteid kasutavad, oleksid aja tasemel. Medisofti töötajad sõidavad mööda Eestit ringi ja uuendavad programme, samuti juhendavad nad arvutil töötajaid kiirkursuste korras uute programmiversioonidega töötama."

Raviasutuste arvutites olevad infosüsteemid sisaldavad juba klassifikaatoreid, hinnakirjakoode, ravikindlustuses toimuvat, raviasutuse struktuurimuudatusi - kõige suhtes peab infosüsteem olema paindlik ja võimaldama järgi tulla. "Seepärast ei müü me tarkvara nagu letikaupa. Juba järgmisel ajahetkel võiks muidu ostetu osutuda tarbetuks," selgitas Arvi Sinisalu. "Jääme kõiki programme hooldama. Kui meil on raviasutusega hooldusleping, siis seda kergem on meil õigeaegselt informeerida muudatustest."

Järvamaa haigla peaarst Andres Müürsepp ütles, et nende raviasutus kasutab Medisofti teenuseid sellepärast, "et Medisoft tuli kõige varem turule ja reklaam oli taga." Järvamaa haigla kasutab Medisofti haiglastatistika, haigekassa ja haigla apteegi infosüsteeme. Müürsepa sõnul on neil üksjagu puudujääke, näiteks ei saa haigekassa dokumentide alusel statistikat kätte ja peab kasutama eraldi programmi. Müürsepp lisas, et küllap tarkvara süsteemid arenevad ning probleemid lahenevad.

Medisofti käes on kaks kolmandikku meditsiini tarkvara turust. Arvi Sinisalu sõnul on meditsiini arvutiprogrammide pakkujaid vähe, sest see nõuab eelnevalt kolme kuni nelja aasta jooksul meditsiini süvenemist. "Meditsiin ei ole hõlpsasti valemitesse vormitav ja sel alal tegutsemine nõuab lisaks teadmistele kogemusi," ütles ta.

Seni Medisoftis välja töötatud infosüsteemid võimaldavad pidada arvestust sotsiaalmaksu ravikindlustuse osas. Firma pakub ka kindlustajate (asutuste) ja ravikindlustatute registri; haigekassa liikmekaardi arvete, haigus-, hooldus- ja sünnituslehtede alusel ravikindlustuse teenuste tasumise; raviasutustega lepingute arvestuse ning soodusretseptide ja raamatupidamise infosüsteeme.

EHA LAANEPERE