SA Tallinna Teletorn juhataja Riina Roosipuu sõnul alustati ehitajaga läbirääkimisi seoses ehitustööde seiskumisega, mis on oluline lepingu rikkumine. „Andsime ehitajale 5 päevase tähtaja lepingu täitmise jätkamiseks, kuid paraku ei viinud see tulemuseni, mistõttu oleme tänaseks sunnitud lepingu lõpetama ning töövõtja suhtes täisvastutust kohaldama,“ märkis Roosipuu, teatas SA Tallinna Teletorn.

Ehitustööde seiskumine tulenes AS KMG Ehitus soovist lepingust taganeda kolmel põhjusel – ehitusplats ei olevat õigeaegselt üle antud, ebakõlad töömahtude muudatustes, lahtised finantseerimisküsimused.

SA Tallinna Teletorn on ümber lükanud kõik nimetatud põhjendused ja ehitajale ka kirjaliku selgituse andnud. „SA Tallinna Teletorn on käitunud lepingujärgselt ning kõik viitab otsitud põhjendustele, et võetud kohustustest väljapääsu leida,“ märkis Roosipuu. Ehitusplats anti KMG-le üle 14.juunil 2010. aastal vastavalt eelnevatele kokkulepetele ja mõlemapoolselt allkirjastatud aktile. „AS KMG Ehitus käitumine oli ootamatu – ehitaja ei ole varem esitanud mitte ühtegi pretensiooni ehitusobjekti üleandmise kohta ning allkirjastatud akt on kinnitus vastastikusest kokkuleppest,“ selgitas Roosipuu.

Siiani ei ole töövõtjal olnud lepingu täitmiseks mitte mingisuguseid takistusi, mistõttu on üllatavad väited töömahtude muudatustest tulenevate takistuste kohta. „12.juuli seisuga pidi vastavalt ehitaja enda koostatud tööde graafiku järgi olema tehtud ainult lammutustöid. Sealjuures on lepingus selgesõnaliselt kirjas, et tellijal on õigus muuta tööde mahtu ja ulatust, mistõttu ei saa töödemahu küsimused kuidagi segada lepingu täitmist,“ ütles Roosipuu.

SA Tallinna Teletorn ei ole rikkunud ka lepingujärgset tasumiskohustust, kuna mõlemapoolselt on kokku lepitud esimese makse tähtaeg 3-4 kuud pärast lepingu sõlmimist. Leping sõlmiti maikuus, mistõttu ühtegi arvet ei ole ehitaja veel esitanud ning esimese makseni on veel aega. Seega on ehitaja käsitlus Teletorni rahalistest vahenditest alusetu.

Lepingu rikkumisest tulenevate nõuete lõplikku suurust ei osanud Roosipuu veel kommenteerida, kuid märkis, et koos lepingust taganemise avaldusega esitas sihtasutus ehitajale ka leppetrahvi nõude summas 10,6 mln krooni. „Meie huvi on protsessiga kiirelt edasi minna ning uus koostööpartner leida, kes saab esimesel võimalusel ehitustöödega jätkata,“ selgitas Roosipuu edasisi plaane ja kinnitas, et Teletorn saab järgmisel aastal kindlasti külastajatele avatud.

Teletorni renoveerimistööde kogumaksumus on 102,8 miljonit krooni, sellest moodustab 16,2 mln krooni SA Tallinna Teletorn omafinantseering ja ülejäänu katab Euroopa Regionaalarengu Fond.