Eesti võib muutuda president Heidar Älijevi hüpiknukuks, kui riik hakkab petetud investorite raha päästmise nimel innukalt pingutama.

Tanel Padari poolt Eurovisioni Bakuu kontsertide ajal Pirşağıs Mägi-Karabahhi tapatalgute põgenike laagris korraldatud aktsioon on samm selle poole. Põgenikelaagri kõrvalkrunte rendivad eestlased, kes loodavad kõigest hingest, et saavad pettuse kompensatsioonina nende maade omanikeks.

Kristjan-Thor Vähiga seotud investoritel ripub Aserbaidžaanis õhus 40-hektarine krunt ja üle kolme miljoni euro, Gildi klientidel üle 60 hektari ja ligi 17 miljonit eurot.

Tegemist on kokku sama suure summaga, mida riskiinvestor Joakim Helenius kavatseb paigutada Euroopa suurimasse, 8000 lehmaga piimafarmi Väätsale ja Kaiusse. 20 miljonit eurot aastas maksab Tallinna−Tartu−Luhamaa maantee arendus.

Mõlemasse investorite seltskonda kuuluvad tegelased väidavad, et ei saa asjast sõnagi rääkida, sest võivad avameelsusega palju kaotada. Kohe-kohe saabub nende probleemidele Aserbaidžaanis lahendus.
Tõenäoliselt toidab meeste lootus üksnes advokaadibüroosid ja ainukeseks lohutuseks kujuneb kohtupidamine AS-i GILD Financial Advisory Service ning investeerimispankurite Erki Piirsalu, Tõnis Haaveli, Harles Liivi ja Šarūnas Skyriuse üle.

Rikkad meelitati ligi

2007. aasta suvel meelitas Gild Eesti rikkaid, nagu Marcel Vichmann, Hans Luik ja Olari Taal, 50–100-protsendilise tootlusvõimalusega kinnisvaratehingusse. Koos tippmodelli Carmen Kassiga äri teinud Vähi ajas asju omasoodu.

Justkui usaldusväärsuse tagatisena külastas 2008. aasta jaanuaris Eestit Aserbaidžaani majandusminister Heidar Babajev, kes Eesti kaubandus-tööstuskojas koos oma kolleegi Juhan Partsiga esinedes lubas eestlastest investoritele omapoolset kaitset. Babajevit peeti president Heidar Älijevi sõbraks.

Sündmused hakkasid kohe arenema vastupidi.

Väidetavalt kulutati investeerimisfondist kilekotiga välja tassitud raha Aserbaidžaanis altkäemaksudeks ja summade haihtumise järel teatati, et „ne polutšilos” – ei tulnud välja. Vahepeal sai sule sappa ka eestlastele katust pakkunud minister.

Kui nüüd eestlased teatasid Aserbaidžaani võimudele, et neid on paljaks varastatud, ähvardati nad päästmise asemel altkäemaksu andmise eest kohtusse anda. Sekkus president Toomas Hendrik Ilves.

Kriminaalsüüdistus kadus, asenduseks pakuti rendimaid. Kuid toimus ka näpuviibutus: kui te oleksite kohe andnud raha õigesse kohta, näiteks presidendiga seotud heategevusfondidesse, läinuks asjad teisiti.



KOMMENTAAR

Eestlastel pole Älijevilt abi loota

Hardo Aasmäe
majandusgeograaf

Eestlased võivad oma Aserbaidžaani-kahjud korstnasse kirjutada, sest Pirşağıs pole neil mingisugust võimalust. Aserbaidžaani riik pühib oma käed puhtaks ega liiguta lillegi.

Seni tehtu aitab asereid näida euroopaliku maana, kuid Heidar Älijev pole oma karjääri jooksul mitte kunagi sekkunud sulidega seotud intriigide lahendamisse.

Eestlaste partnerid olid algusest peale sulid ka aserite silmis. Asendusmaana rendiks pakutud kruntidel pole mitte mingisugust väärtust. Aserbaidžaani ja Armeenia vahel hõljub sõjalise konflikti oht ning tehingut saab võrrelda investeeringuga Kabuli eeslinna. Ükski pank selle piirkonna arendamiseks raha ei anna, sest sõja korral laiendatakse senist põgenikelaagrit kõrvalkruntidele. Minu vanaisa oli hobuseparisnik, kes ütles: kui käid läbi kahtlaste inimestega, siis ära imesta sellel päeval.