Asjatundjate komisjoni hinnangul on Eesti väljavaated kõigi eurole ülemineku kriteeriumite täitmiseks head ning ettevalmistused eurole üleminekuks on toimunud plaanipäraselt, teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja.

„Rahvusvaluuta vahetumine puudutab otseselt kõiki Eestiga seotud inimesi, ettevõtjaid ja ka riiki ennast. Sujuv euro kasutusele võtmine tähendab riigi poolt keerukaid muudatusi seadusandluses ja infosüsteemides, aga ka üleminekuga seotud vajaliku informatsiooni jõudmist kõigi inimesteni,” sõnas euro asjatundjate komisjoni juhtiv rahandusministeeriumi kantsler Tea Varrak. „Täna sai asjatundjate komisjon ülevaate kõikide valdkondade töögruppide tegevustest ning võime öelda, et oleme ettevalmistustega ajagraafikus.”

Õigusloome töögrupp andis asjatundjatele ülevaate ministeeriumide poolt välja töötatud ning lähemal ajal ka valitsusse minevate oluliste õigusaktide muudatustest. Tänaseks on valminud euroseaduse, äriseadustiku muutmise seaduse ja riigilõivu seaduse muutmise seaduste eelnõud, mis on esitatud kooskõlastamiseks Euroopa Keskpangale.

Valitsusasutuste tehnilise valmisoleku töögrupp selgitas lähemalt valitsusasutuste infosüsteemide kohandamise seisu euro tulekuks. Töögrupis on ettevalmistamisel investeeringute kava, mille projektide orienteeruv maksumus ulatub 43 miljoni kroonini. Suuremad ümberkorraldust vajavad infosüsteemid on maksu- ja tolliametis, sotsiaalministeeriumis ning siseministeeriumis. Infosüsteemid peavad võimaldama eurodes arvestamist alates 1. juulist 2010.

Asjatundjate komisjonile anti ülevaade ka eurole ülemineku teavituskavast. Kava kohaselt keskendutakse 2010. aasta esimesel poolel eelkõige euro rahasüsteemi üldisele tutvustamisele, Maastrichti kriteeriumite täitmise seisule ja ettevalmistuste käivitamisele eurole üleminekuks. Teisel poolaastal on peamine tähelepanu suunatud eurole ülemineku praktilistele küsimustele nagu näiteks kroonide konverteerimine eurodeks, euro rahatähed ja mündid, hindade aus ümardamine ja sularahavahetus.

Eurole ülemineku asjatundjate komisjoni järgmine koosolek toimub veebruaris. Töögruppide peamised ülesanded on järgneva kuu jooksul infosüsteemide kohandamise hangete läbiviimine, õigusaktide eelnõude valitsusse ja Riigikogu menetlusse andmine ning teavituskava täpsustamine ja elluviimise alustamine.

Eurole ülemineku asjatundjate komisjon moodustati Vabariigi Valitsuse poolt 9. detsembril 2004. Asjatundjate komisjon tegeleb euro ülevõtmisega seotud teemade koordineerimise ning nende eest vastutavate töögruppide juhendamisega.

Valdkondlikke töögruppe juhivad esindajad rahandusministeeriumist, Eesti Pangast ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist, kusjuures töögrupi liikmed on asjaosalised nii avalikust kui ka erasektorist. Kokku on euro ülevõtmisega seotud töögruppe seitse: Eesti Panga ja krediidiasutuste vaheline töögrupp; ärikeskkonna töögrupp; valitsusasutuste tehnilise valmisoleku töögrupp; tarbijakaitse töögrupp; õigusloome töögrupp; kommunikatsiooni töögrupp ning eurole ülemineku kriteeriumite täitmise seire ja arvestus.