Eelarve koostamise protsessi kommenteerides rõhutas endine Tartu abilinnapea, et suur osa võitlusest käis just selle nimel, et pensionitõus jätkuks plaanitud tempos.

„Seisime oma lubaduse eest: nelja aastaga pensionid kahekordseks. Pensionide stabiilse tõusu nimel tuli kärpida riigile olulisi kulusid ja pidime tegema hädavajalike kompromisse, näiteks tulumaksu reformi aastane külmutamine,“ ütles Astok.

Astok toonitas, et eelarvekõnelustel oli Reformierakonna jaoks ülioluline, et suudeti vältida koalitsioonipartnerite soovitud maksutõuse.

„Jätkusuutlikku perepoliitikat kaitstes võitlesime välja vanemahüvitise säilimise, mis annab noortele peredele ka edaspidi laste saamiseks vajaliku kindlustunde,“ lisas Astok.

Kohtumisel tõstatus jututeemaks ka Tallinnas makstav 850-kroonine ühekordne toetus pensionäridele, mille Astok maha laitis.

„Ehkki 850 krooni on igale pensionärile vägagi arvestatav ja oluline summa, ei taga selle ühekordne laiali jagamine stabiilsust ega kindlustunnet tuleviku suhtes. On siililegi selge, et pealinnas makstav toetus on puhas keskerakondlik populism ning häälte ostmine,“ sõnas Riigikogu liige.

Koostatud eelarve tulude maht on 97,8 miljardit krooni ning kulude maht 98,7 miljardit. Järgmisel aastal tõuseb pension keskmiselt 500 krooni kuus. Pensionide kulud suurenevad võrreldes 2008. aastaga üle 20%.