"Ega meil mingeid varusid ei ole, et neid palgatõuse tagada. See katteallikas tuleb leida läbirääkimistel klientidega, sealhulgas on üks klient ka riik," ütles Tomingas BNS-ile. Ta lisas, et muuhulgas on üheks võimalikuks katteallikaks riigieelarve, kuna Atko Grupi bussiettevõtted tegelevad palju avalike teenuste pakkumisega.

Tomingase sõnul Atko palgatõusu küsimuses eitaval seisukohal ei ole. "Ametiühingute töö on seda küsida ja meie roll on selle küsimusega tegelema hakata. Leida, kas see on võimalik selles osas, mis on küsitud või väiksemas ulatuses. See selgub läbirääkimistes meie klientide ja tellijatega."

Kolmapäeval Transpordi Ametiühingu esindajatega kohtunud Tomingas lisas, et palgatõusu puhul käib jutt tulevast aastast. Iseasi, kas bussifirmad ja ametiühing jõuavad aasta alguseks kokkuleppele.

Tomingas märkis, et Atko Grupis ei ole majanduskriisi ajal palgakärpeid sellises ulatuses tehtud kui teistes sektorites. Tema sõnul ei ole palk kerkinud, aga otseselt ei ole seda ka kärbitud. Vähendatud on ehk võimalike ületundide osakaalu.

Palk koosneb kahest osast: ametiühingu lepingutega kokkulepitud põhipalgast ja lisatasudest. Viimane oleneb töö tulemuslikkusest, distsipliinist, kuludest ja töö spetsiifikast, selgitas Tomingas.

Harju-, Järva-, Pärnu-, Saare-, Viljandi-, Põlva- ja Jõgevamaal bussiliine opereerivas Atko Grupis töötab pisut alla 500 inimese. Grupi konsolideeritud käive jäi mullu alla 200 miljoni krooni. Kasum oli 15,5 miljonit. "Selle käibe ja nende investeeringute mahtude juures... marginaal on viis kuni seitse protsenti, kui me selle suudame kätte saada, siis me suudame investeerida," lausus Tomingas.

Transpordi Ametiühing on saatnud seitsmele Atko Gruppi bussiettevõttele 1000-kroonise põhipalga tõusu nõuet sisladava kollektiivlepingu projekti, sama nõude saavad lähiajal ka kõik teised Eesti suuremad bussiettevõtted.

Ametiühing teatas, et tugineb oma ettepanekutes majandussurutise-eelsele kokkuleppele tööandjatega, mis pidi juba 2009. aastal tõstma bussijuhtide alampalga 75-protsendini Eesti keskmisest.