Kohtumisel selgus, et ametiühingu esindajad ei ole nõus võtma endale kollektiivlepingu allkirjastamisega tekkivat vastutust tingimustes, kus ees seisab üle 260 töötaja koondamine seoses valitsuse seisukohaga vähendada alates 4. märtsist reisirongiliikluse doteerimist, teatas riiklik lepitaja Leonard Tammik BNS-ile.

Tammik lisas, et kuna tekkinud probleemide lahendamine ei sõltu ainult Edelaraudtee juhtkonna ja ametiühingu tahtest, ei ole hetkel kollektiivlepingu sõlmimine reaalne.

Kuna kokkuleppe saavutamine pole hetkel võimalik, otsustas Tammik, et vastavalt kollektiivse töötüli lahendamise seadusele ei kehti Edelaraudtee töötajaile enam töörahu hoidmise kohustus ning neil on õigus seaduslike aktsioonide, kaasa arvatud streik, korraldamiseks.

Tammik soovitas Edelaraudtee juhtkonnal koos ametiühinguga ning koostöös tööturuameti ja teede- ja sideministeeriumiga rakendada kohe meetmeid koondatavate töötajate töölerakendamise võimaluste väljaselgitamiseks, tööta jäävate inimeste psühholoogiliseks abistamiseks ning kutsenõustamise, ümber- ja täiendõppe võimalustest informeerimiseks.

Tammik soovitas loodava reisijateveo perspektiivse arengu kavandamise töögrupi koosseisu nimetada Vedurimeeste Ametiühinguliidu esindajana Tõnu Väädi ja Edelaraudtee juhatuse esindajana Henn Ruubeli.

Tammik märkis, et osapooled jätkavad kollektiivlepingu sõlmimiseks kompromisslahenduste otsimist, pöördudes vajadusel riikliku lepitaja poole.

Riikliku lepitaja vahendusel toimunud läbirääkimistel esindasid Vedurimeeste Ametiühinguliitu Tõnu Väät, Raudteelaste Ametiühingut Viktor Bursov ja Edelaraudtee juhatust Henn Ruubel. Läbirääkimistel osales ka teede- ja sideministeeriumi asekantsler Urmas Kukk.