Vedurijuhid korraldavad 21. veebuaril kell 13 Tallinnas Toompea lossi ees meeleavalduse, protestides nii riigi tegevuse vastu, millega vähendatakse oluliselt reisirongiliiklust ja jäetakse paljud rongijuhid tööta.

Ametiühingute keskliit kutsub kõiki eestimaalasi, kellele teeb muret reisirongide liikluse lõpetamine alates 4. märtsist Kagu- Eesti regioonis ja Tallinn-Tartu ning Tallinn-Narva liiinidel, üles meeleavaldusega ühinema.

Keskliit ei nõustu liinide sulgemisega kaasneva 228 töötaja koondamisega alates 1. aprillist ja leiab, et rongiliikluse kaotamine seab ohtu tuhandete inimeste tööl ja koolis käimise.

Eelmisel nädalal saatis riigisisese reisijate- ja kaubaveoga tegelev Edelaraudtee AS reisivedude riikliku doteerimise olulise vähenemise tõttu koondamisteate 228 töötajale.

Enne seda saatis ettevõte koondamisteated veel 42 töötajale, kokku kaotab töö 260 inimest.

Vedurijuhte ühendav Eesti Vedurimeeste Ametiühinguliit peatas eelmisel nädalal koondamise kaheks kuuks ning Edelaraudtee Töötajate Ametiühing kavatseb selle töölepingu seadusest tuleneva õiguse kasutamise otsustada kolmapäeval.

Samuti tegi Vedurimeeste Ametiühinguliit avalduse riiklikule lepitajale vedurijuhtide tööprobleemidega tegeleva komisjoni moodustamiseks, ütles ETAle vedurimeeste ametiühinguliidu esimees Tõnu Väät.

Riikliku dotatsiooni olulise vähenemise tõttu ei pidanud Edelaraudtee võimalikuks reisijatevedu senises mahus jätkata, mistõttu jääb Kagu-Eesti suunale sõitma ilmselt ainult Tallinn- Tartu-Valga rong ning ülejäänud liinid asendatakse bussidega.

Tallinn-Tartu- Valga või Tallinn-Tartu liini jätkamiseks peavad teede- ja sideministeerium ning Edelaraudtee praegu läbirääkimisi.

Kümnekonna miljoni krooni suuruse dotatsiooniga jääks vastavalt Edelaraudtee ettepanekule sõitma Tallinna, Tartu ja Valga vahel üks rong edasi-tagasi päevas.

30. jaanuaril korraldasid vedurijuhid tunniajalise hoiatusstreigi ja raudteelased toetasid neid miitinguga Balti jaamas, kuid soovitud töökohtade säilitamist aktsioonid kaasa ei toonud.