Audiitorfirma PriceWaterhouseCoopers teeb kiiranalüüsi nädala jooksul, ütles täna ajakirjanikele Tallinna linnapea Tõnis Palts. Tema sõnul võib linnavalitsus ühistranspordi liinikonkursi tühistada, kui linn lepingu tõttu rahaliselt kaotab.

Linnavalitsuse sisejuurdlus leidis kevadel, et mullu hilissügisel ühistranspordi liinikonkursi läbi viinud linnaametnik Margo Tomingas rikkus korruptsiooniseadust. Samuti ei olnud konkursi ajal selge SL-bussiliinide kuuluvus Savonlinja OYle, kuigi konkursitingimuste järgi pidanuks pakkumise teinud firma kaasomanikuks olema transporditeenuse kogemusega.

SL-Bussiliinid ei olnud ETA andmeil konkursi ajal kantud isegi äriregistrisse. Postimehe andmeil kanti firma registrisse alles aprilli alguses. Paltsi sõnul selliste formaalsuste tõttu liinikonkursi tulemusi ei tühistata.

Mõõdukad on teinud ettepaneku kaaluda ühistranspordi liinikonkursi tühistamise eelnõu esitamist volikogu menetlusse, kuna liinikonkurss võib kaasa tuua piletihinna järsu tõusu. Ametist lahkunud abilinnapea Priit Vilba eestvedamisel läbisurutud linnatranspordi liinide erastamiskonkurss annaks järgmise aasta 10. jaanuarist kolmandiku pealinna ühistranspordi liinidest opereerida firmale SL-Bussiliinid.

Tallinna volikogu Mõõdukate fraktsiooni nõunik Jaak Juske ütles ETAle, et kuigi endise abilinnapea Priit Vilba sõlmitud liinilepingus on kirjas, et uus operaator ei tõsta viie aasta jooksul ühistranspordi piletihinda, on jäetud lepingusse punkt, mis lubab piltihinda tõsta juba varem.

"Lepingusse on kirjutatud punkt, et kui uuel operaatoril ei õnnestu võtta 2000kroonise kuupalgaga tööle bussijuhte, on firmal õigus taotleda piletihinna tõusu," nentis Juske. Samas on enam kui kindel, et niivõrd madala kuupalgaga pole nõus töötama üksi normaalne bussijuht ja nii võib linnavalitsus olla sunnitud nõustuma juba jaanuaris piletihinna tõusuga, ütles Juske.

Probleemid liinikonkursi ümber on seadnud raskustesse ka Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise ASi ja Tallinna Autobussikoondise ASi, kel puudub kindlus tuleviku osas ja liinikonkursi ebaõnnestumise korral võib sattuda löögi alla kogu pealinna ühistranspordi normaalne toimimine.