Austraallaste otsus võib mõjutadat sarnasete vaidluste tulemusi, mida sõidujagajad järelevalveorganitega kogu maailmas peavad.

Õiglase töö ombudsmani poolt kahe aasta jooksul läbi viidud uurimine näitas, et sõidujagajad ei tee tööd, mis oleks reguleeritav sõiduettevõtjatele laienevate kohustustega, mis on Austraalia seadusest tulenev peamine kaalutlus töösuhte kindlaks tegemisel. Selline seisukoht välistab võimaluse, et ombudsman võtaks Uberi suhtes ette mingisuguseid meetmeid.

„Meie tõendite kaalukus näitab, et Uber Australia ja autojuhtide vaheline suhe ei ole töösuhe,” ütles õiglase töö ombudsman Sandra Parker. „Sellest tulenevalt ei võta õiglase töö ombudsman selle küsimusega seoses ette meetmeid.”

Määrus tähistab Uberile suurt võitu, sest ettevõte peab ennast sarnaste süüsdistuset vastu kaitsma mujalgi. Näiteks detsembris kinnitas Suurbritannia kohus otsuse, mille kohaselt on Uberi juhid töötajad ja nad oleksid pidanud saama minimaalset töötasu ja muid töötajate õigusi. Uber vaidlustab nüüd selle otsuse Suurbritannia ülemkohtus.

Eelmisel aastal klassifitseeris Austraalia maksuamet toidukaupade laiali vedamise ettevõttes Foodora töötavad jalgratturid pigem töötajatena kui töövõtjatena, kui Foodora vastu algatati kohtuasi vaidluses, kes peab tasumata maksud ja vanaduspensioni osamaksed.

Uberi ärimudel tugineb sellele, et juhid ei ole töötajad - see tähendab, et nende suhtes ei kohaldata kulude ja hüvitiste reegleid. Kuid see on toonud kaasa tugeva kriitika, kui sõidujagajad on püüdnud saada paremaid tingimusi.

Uber Australia tervitas ombudsmani otsust ja ütles, et ettevõte kavatseb oma juhtide toetamiseks investeerida.

„Me tahame teha koostööd valitsuste ja kogukonnaga, et tagada austraallastele juurdepääs sõltumatutele ja paindlikele teenimisvõimalustele, piiramata nende juurdepääsu teenustele ja turvalisusele, mida nad väärivad,” ütles Uberi pressiesindaja.

Ametiühingute esindajad seevastu kahetsesid otsust ja kutsusid valitsust üles kehtestama uusi õigusakte, et kaitsta töötajate õigusi.

„Õiglase töö ombudsmani tänane otsus on laastav jagamismajanduse töötajatele,” ütles Austraalia transporditöötajate liidu sekretär Michael Kaine.

Ombudsman märkis, et uurimine puudutas ainult Uberi Austraaliat ega uurinud nn jagamismajandust üldiselt.

Jagamismajanduse ettevõtted kasutavad mitmeid ärimudeleid ning õiglase töö ombudsman ütles, et annab hinnangu iga juhtumi puhul eraldi.

Sydney ülikooli tehnoloogiainstituudi professor Sarah Kaine ütles, et ombudsmani otsus oli Uberile positiivne, kuid lisas, et see ei ole tõenäoliselt viimane sõna töötajate õiguste kaitsel Austraalias.