Näiteks firma Laenukontor pakub kuni kuueks kuuks 10 000-100 000 krooni laenu intressiga alates viiest protsendist kuus. Kui laenu tagatiseks pannakse auto, hinnatakse see kohapeal üle ning vormistatakse autoregistrikeskuses laenuandja nimele ümber. Pärast seda väljastatakse kohe laen ning auto jääb laenu ajaks parklasse seisma, kirjutab Eesti Päevaleht.

Laenukontori omaniku Haidor Laimetsa sõnul pannakse auto laenu tagatiseks siis, kui laenu vajatakse kiiresti ja lühikeseks ajaks.

Auto tagatisel pole siiski eriti palju laenu võetud. Otsustavalt mõjub tema sõnul see, et laenu maksmise ajaks vormistatakse auto laenukontori nimele ja laenusaaja ei saa seda kasutada. Laimetsa sõnul on turul siiski pakutud laenu auto tagatisel ka nii, et laenusaaja saab autot kasutada. Selleks sõlmib laenukontor kaskokindlustuse.

“Kuid sellel on omad probleemid — kui juhtub, et laenusaaja teeb purjus peaga avarii, siis kasko kahjusid ei hüvita,” rääkis ta.

Laenukontori ja pandimaja vaheline piir on hägune. Pandimajas-laenukontoris saab siiski laenu sisuliselt ükskõik mille tagatisel, olgu selleks kas või jope ja püksid.

Ühe teise pandimaja-laenukontori anonüümseks jääda soovinud omanik ütles, et sisuliselt on võimalik laenu anda kõige tagatisel, millel on mingigi realiseerimisväärtus ning vähemalt kolmekohaline hind — vähem väärt asjade müümine on hiljem lihtsalt liiga tülikas.