Eestis tegutseb palju laenukontoreid, mis pakuvad kinnisvara tagatisel kiiresti kõrge intressiga laenu. Mõned neist lubavad tagatiseks panna ka auto.

Näiteks firma Laenukontor pakub kuni kuueks kuuks 10 000–100 000 krooni laenu intressiga alates viiest protsendist kuus. Kui laenu tagatiseks pannakse auto, hinnatakse see kohapeal üle ning vormistatakse autoregistrikeskuses laenuandja nimele ümber. Pärast seda väljastatakse kohe laen ning auto jääb laenuajaks parklasse seisma.

Laenukontori omaniku Haidor Laimetsa sõnul pannakse auto laenu tagatiseks siis, kui laenu vajatakse kiiresti ja lühikeseks ajaks.

Auto tagatisel pole siiski eriti palju laenu võetud. Otsustavalt mõjub tema sõnul see, et laenu maksmise ajaks vormistatakse auto laenukontori nimele ja laenusaaja ei saa seda kasutada. Laimetsa sõnul on turul siiski pakutud laenu auto tagatisel ka nii, et laenusaaja saab autot kasutada. Selleks sõlmib laenukontor kaskokindlustuse. “Kuid sellel on omad probleemid – kui juhtub, et laenusaaja teeb purjus peaga avarii, siis kasko kahjusid ei hüvita,” rääkis ta.

Laenukontori ja pandimaja vaheline piir on hägune. Pandimajas-laenukontoris saab siiski laenu sisuliselt ükskõik mille tagatisel, olgu selleks kas või jope ja püksid.

Viis ja enam

Näiteks tegutseb Raua ja Pronksi tänava nurgal firma Hainvest pandimaja, mis pakub laenu intressiga alates viiest protsendist kuus ning võimaldab panna laenu tagatiseks autosid jm mootorsõidukeid, jalgrattaid, tööriistu, arvuteid, audio- ja videotehnikat, telefone, fototehnikat, kulda, hõbedat jm. Nii et auto võib Hainvesti pandiks jätta. Hainvesti omanik Raimo Rässa ei soovinud firma tegemisi kommenteerida.

Ühe teise pandimaja-laenukontori anonüümseks jääda soovinud omanik ütles, et sisuliselt on võimalik laenu anda kõige tagatisel, millel on mingigi realiseerimisväärtus ning vähemalt kolmekohaline hind – vähem väärt asjade müümine on hiljem lihtsalt liiga tülikas.

Pandimajade puhul on olulisim laenu saamise kiirus – laen antakse sisuliselt kohe kätte, tagatis hinnatakse kohapeal üle ning jääb laenu tagasimaksmiseni pandimajja hoiule.

Laenuandja on hea inimesetundja

•• Kinnisvara tagatisel 15–18-protsendilise aastaintressiga laenu andva A&O Laenugrupi juristi Alar Liivamäe sõnul pöörduvad kliendid laenukontorisse näiteks siis, kui nad pangast laenu ei saa.

•• “Paljud kliendid ütlevad, et meiega on asjaajamine lihtne ja arusaadav, pank on aga anonüümne ja suur,” ütles ta.

Põhjus, miks pangast laenu ei saada, võib tema sõnul olla olemasolevate kohustuste liialt suur hulk või asjaolu, et ei suudeta sissetulekut tõendada.

•• Võimekust laenu teenindada hinnatakse laenukontoris subjektiivselt. “Vaatame, kuidas isik tundub, kas räägib adekvaatset juttu ja kas tegeleb õige asjaga ning kas temast on tagasimaksjat,” rääkis Liivamägi.

•• A&O Laenugrupp annab laenu n-ö sihtotstarbeliselt, s.t klient peab selgitama, milleks tal raha vaja on. Paljud laenukontorid aga seda ei tee.