Hõõrdumist vähendav kontsentraat

Mitmetes autokauplustes pakutakse Eesti autoomanikele seni tundmatut zheleed meenutavat ainet, mis tootjate väitel vähendab oluliselt metallosade omavahelist hõõrdumist mootoris.

Toote nimeks on antifriktsiooniline konditsioneer - Energy Release (ER). Tootja, USA kompanii Entech väitel vähendab kontsentraat oluliselt hõõrdetegurit sõlmedes ja mehhanismides ning pikendab nende tööiga. Tõstab mootori võimsust ja suurendab pöördemomenti kuni 15 protsenti. Lihtsustab "külma" mootori käivitamist ning vähendab kütusekulu 5-10 protsenti. Oluliselt pidi vähenema ka kahjulike ainete sisaldus heitgaasides ning alanema müra ja vibratsioon.

Volvo viis Baltikumi kontori Vilniusse

Rootsi veokitootja Volvo viis oma Balti riikide kontori Riiast Vilniusse.

Volvo tegi otsuse Vilniuse kasuks, sest firma käive Leedus on järsult kasvanud, ütles Volvo Truck Corporation Balti riikide müügiesindaja Harry Rapoport Leedu nädalalehele Verslo Zinios.

Volvo on müünud Leedus samapalju veokeid kui Eestis ja Lätis kokku. Möödunud aastal müüs Volvo Balti riikides 298 veokit, neist 143 Leedus. Tänavu on sõlmitud leping 454 veokile, neist 220 Leedus.

Kaliningradis jätkub Kia autode tootmine

Kaliningradi autotehased Kia-Baltika ja Avtotor-1 on pärast kahekuulist seisakut taas tootmist alustanud.

Selle aasta lõpuks on plaanis nendes ettevõtetes ehitada Lõuna-Korea kompanii Kia Motors litsentsi alusel 10 000-12 000 sõiduautot. Kaliningradi laevaremonditehase ja paberivabriku vabadel pindadel püstipandud autotehastes tekkis seisak seoses riikliku tollikomitee sekkumisega, kes leidis, et Kaliningradis ehitatud autod pole Vene autod ja nende pealt tuleks tollimaksu maksta. Kia autode tootmist alustati Kaliningradis selle aasta märtsis, praeguseks on valmis ehitatud üle tuhande masina.

Projekt eeldab veel miljardi dollari suurust investeeringut ja peaks end hakkama ära tasuma kolme ja poole aasta pärast, kui tootmismaht kasvab 50 000 autoni aastas.

Saksa autotööstus loodab kiirele kasvule

Saksa autotööstus loodab tänu kohaliku nõudluse ja ekspordi kiirele kasvule ka oma toodangut suurendada, kinnitas Saksa autotöösturite juht.

Saksa Autoassotsiatsiooni (VDA) president Bernd Gottschalk ennustas, et tänavu suureneb Saksa autotööstuse toodang umbes 4 protsendi võrra. Selle aasta tootmismahuks ennustatakse viis miljonit uut autot.

Gottschalki arvates kasvab kõigi uute autode realiseerimine Saksa siseturul tänavu eelmise aastaga võrreldes ühe protsendi võrra, kuni 3,53 miljoni autoni. Tõelise üllatuse valmistas Gottschalki sõnul aga autoekspordi kasv, mis ületas tänavu seitsme kuu arvestuses eelmise aasta taset kaheksa protsendi võrra. Saksa autotööstuse toodangust läheb praegu ekspordiks 60 protsenti.

EPL/Baltic News Service/ETA