Autode Müügi- ja Teeninidusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) liikmete osa sellest moodustab 8 protsenti, teatas portaal.

Portaali auto24 juhi Margus Tombergi sõnul on riigiametite kampaania ja kontrollimise töö tulemusel autode müük inimeste jaoks muutunud veelgi läbimõeldumaks tegevuseks ning automüüja taust on tõusnud varasemast olulisemaks.

„Tulevasele autoomanikule on soetatava auto seisukord siiski kõige tähtsam. Inimene ei taha langeda pettuse ohvriks ning kindlasti ei taheta oma rahaga toetada maksupettust. 66 protsenti kasutatud autodega tehtavatest tehingutest tehakse inimeselt-inimesele ja isikliku vara müümine on igati seaduslik tegevus. Kasutatud autosid müüakse aastas 4-5 korda rohkem kui uusi autosid," rääkis Tomberg.

Kasutatud autode müügis hoiavad liidripositsiooni endiselt Saksa autotootjad. „Volkswagen, Audi ja BMW on esikolmikus stabiilselt sees. Neile järgnevad Ford, Mercedes-Benz ja Toyota," tutvustas Tomberg eestlaste autoeelistusi.

Kuulutuste hulk auto24 lehel on 2014. aastal samas suurusjärgus kui eelmisel aastal. „Aasta esimese 7 kuuga on auto24 protaali sisestatud ca 65 000 automüügikuulutust, millede keskmine hind jääb 10 000 euro ja mediaanhind 7000 euro juurde," tõi Tomberg välja olulisemad arvud.

„Hetkel tegelevad oma kasutatud sõiduki müügiga iseseisvalt, ilma automüügiettevõtte vahenduseta, kaks kolmandikku autoomanikest", kirjeldas Margus Tomberg Eesti kasutatud autode turu jaotumist.

Auto24 andmete põhjal on keskmine sõiduauto müügiperiood 50 päeva ja see on jäänud eelmise aastaga võrreldes samaks. „Reklaamikulutuseks tuleb arvestada keskmiselt 14 eurot müüdava sõiduki kohta. Suureks plussiks on müügis oleva auto kasutamise võimalus kuni tehingu toimumiseni," lisas Tomberg.

„Nii-öelda naabrimehelt auto ostmine on igati seaduslik ja auto24 praktika kohaselt esineb auto eelmise kasutaja käest otse ostmisel hilisemaid pretensioone kõige vähem. Augusti alguse seisuga on see aasta meile laekunud kõigest 30 erinevat päringut mille puhul võib eeldada et tehinguga on mingeid probleeme. Tavakasutajate kuulutuste arv aga samal ajavahemikul oli 40 000," julgustab Tomberg kasutatud autot ostma eraisikult.

Tombergi juttu kinnitab ka üldine autoturu statistika: Eestis vahetab aastas siseturul omanikku umbes 95 000 sõidukit, millele lisandub ligi 30 000 esmaselt maaletoodut ja registreeritud sõidukit, kokku on tehingute maht ligi 125 000 sõidukit.

Võrdluseks: uusi sõidukeid müüakse aastas ligi 22 000 ehk ligikaudu iga viies registris olev sõiduauto vahetab aasta jooksul omanikku.