Tomra taaraautomaatidesse toodi 2007. aasta esimese kuue kuu jooksul kokku 34 281 390 pandipakendit. Sellest juunikuus tagastati 8 472 661 pandipakendit, mis on 2,4 korda rohkem kui mullu juunis, teatas Tomra.

Hetkeseisuga on üle Eesti kauplustele paigaldatud kokku 238 Tomra pakendiautomaati, mis on 142 automaadi võrra rohkem kui mullu samal perioodi.

Tomra Baltic OÜ juhatuse esimehe Eero Nõgene sõnul on tagastust tõstnud eelkõike tarbija teadlikkuse kasv. “Fakt, et järjest rohkem tuuakse taarat automaatidesse tõestab, et Eesti tarbija on uuendusmeelne ja rohelise mõtteviisiga, samuti on inimesed järjest enam kohanenud kasutajasõbralike automaatidega, eelistades neid vanamoodsatele vastuvõtupunktidele,” kommenteeris Nõgene.

Nõgene kinnitusel on automaadid suurele töökoormusele hästi vastu pidanud. “Kaupmehed on muutunud järjest teadlikumaks masina vajalikkuse ja kasu suhtes, mitmed poed ja ketid on seoses suveperioodiga ka lisamasinad sisse seadnud, et suurenevat tagastust katta ja oma klientidele parimat teenindust pakkuda,” märkis Nõgene.

“Siiski teevad mõningast muret veel ebakorrektsete triipkoodidega pakendid,” lisas Nõgene. Kokku on Eestis kuue kuu jooksul tagastatud 93 miljonit ühikut panditaarat, sellest üle 34 miljoni ühiku taaraautomaatidesse. Uuringute järgi tagastab Eestis aktiivselt pakendeid 70 protsenti elanikkonnast. Automaatide kaudu tagastati möödunud aastal viiendik pakenditest, tänavu on see number kasvanud 36 protsendini. Skandinaavia riikides ulatub automaatidesse tagastatava taara hulk 80 protsendini.

Eesti turul on Tomra esindatud alates 1993. aastast, 2003. aastal loodud Tomra Baltic OÜ on Norra kontserniga Tomra Europe A.S. ühisettevõte.