AUTOD: Motorex ja soodne liising vallandasid uue ostubuumi

Mais tõotab tulla Eesti kõigi aegade müügirekord

Aprillis vallandus Eestis uus autoostubuum, mis on võrreldav eelmise aasta börsikrahhi eelsete müügirekorditega. Autode müügi ja teenindusettevõtete liidu (AMTEL) ning Eesti Päevalehe andmetel müüsid autokaupmehed aprillis 1219 uut sõiduautot. Märtsiga võrreldes suurenes sõiduautode müük 283 võrra. Tuhande auto müügipiir saavutati tänavu kaks kuud varem kui mullu. Autokaupmeeste hinnangul tõotab mai tulla aprillist veelgi edukam.

“Aprilli müügikasv on Motorexi ja soodsa liisingu teene,” väitis Volvo ja Renault’ esindaja Info-Auto juhatuse esimees Enn Teimann. “Aasta algul käidi müügisalongides maad kuulamas ning lõplik auto valik tehti Motorexil, kus autofirmad tegid mitmeid soodsaid pakkumisi,” ütles Teimann. “Autonäitus aitas müügile oluliselt kaasa,” lisas ta. Teimanni sõnul on tänaseks ka finantsmaailm stabiliseerunud ning pangad väljastavad taas soodsa intressiga liisingut. “Aasta alguses koostasid liisingufirmad uued mängureeglid ning aprillis hakkasid need toimima,” lisas ta.

Renault’ müük kasvas aprillis ligi kolm ning Volvo müük üle kahe korra. Oluliselt kasvatasid müüki ka Opeli, Kia, Suzuki ja Audi müüjad. Kõige rohkem, üle viie korra, suurenes aasta algul väga tagasihoidlikult alustanud Hyundai müük. “Aasta esimestel kuudel olid Euroopa laod autodest tühjad ning tehas kaugel Koreas. Nüüd on uued autod kohal,” ütles Hyundai Balti juht Tarmo Noot.

Aprillis tõusis tänavu esimest korda kõige müüdavamaks sõiduautoks mullune müügihitt Honda Civic. “Civic on müügis soodsa hinnaga ning liising töötab täie rauaga,” põhjendas auto edu Tallinna Honda Keskuse juhataja Ando Nõel. Tema sõnul on hakanud liisingufirmad taas üksteist üle trumpama. Nõela sõnul hakkavad mõned automudelid suure nõudluse tõttu ladudest otsa lõppema. Näiteks aasta alguse müügihiti Honda linnamaastur CR-V, mis on nelja kuu kokkuvõttes Eesti enimmüüdud auto, järjekorrad ulatuvad juulisse. Aprillis müüdi senisest rohkem kalleid ning eksklusiivseid autosid. Näiteks Viking Motors müüs 1,2 miljonit krooni maksnud Jaguari sportauto XK8 ning kolm Saab kabrioletti. Audi esindaja Reval Auto müüs kaks luksussedaani A8 ning BMW esindaja ühe 7-seeria limusiini. Eelmisel kuul jõudsid Eesti teedele ka esimesed kuus skandaalset pisimersut ning mitu Mercedese kupeed CLK ja Mercedes M-klass.

Peugeot’ esindaja Kommest Auto Eesti tegevdirektori Martin Kobrusepa sõnul on senisest rohkem hakanud autosid ostma eraisikud. “Keskklass on tulnud autoturule,” väitis Kobrusepp.

Eelmisel kuul müüdud autodest veidi üle 200 läks ekspordiks.

Selle aasta edukamad automüüjad on ka suuremad eksportijad. Aprillis müüdud Toyotadest ja Volkswagenitest umbes kolmandik läks ekspordiks. Müüdud autode arvust kõige suurem eksportija oli Audi esindaja Reval Auto, kelle poolt müüdud 45 Audist läks riigist välja 33. Ka pooled Subarud läksid ekspordiks.

Esimese nelja kuuga on Eesti autokaupmehed müünud 3615 uut sõiduautot, mida on eelmise aasta algusega võrreldes üle 1000 võrra rohkem.