AUTOKAUBANDUS: esmakordselt jäi tänavune müük mullusele alla

Oktoobris osteti ainult üks luksusauto

Eelmise aasta oktoobriga võrreldes osteti kuuga üle poolteise korra vähem sõiduautosid, kuid tarbimise madalseisu arvestades müüsid autokaupmehed loodetust rohkem autosid. Autode müügi- ja teenindusettevõtete liidu ning Eesti Päevalehe andmetel müüdi oktoobris 702 uut sõiduautot ehk 47 autot vähem kui septembris. Tänavu kümne kuuga on autofirmad müünud ligi 300 autot vähem kui aasta tagasi.

Väikeautode võidukäik

Ainult iga kolmas autofirma müüs autosid rohkem kui septembris. Sadat autot ei müünud kuuga ükski firma. Suurima müügihüppe tegid Peugeot’, Kia ja Nissani müüjad.

“Paneb imestama, et liisinguraha nappusest ja majanduse madalseisust hoolimata osteti suhteliselt palju autosid,” ütles Kia Auto müügijuht Sven Litvinov. Kia Auto müüs kuuga 38 autot, millest ligi pooled olid alla 90 000 krooni maksvad väikeautod Pride.

“Kuna autoostuks on liisingut keeruline saada ja inimesed kardavad krooni devalveerimist, paigutatakse raha odavatesse autodesse,” lisas ta.

Reklaamihitt laos kinni

Kia Auto müüs oktoobris ainult üheksa uut keskklassiautot Clarus, mille turule toomiseks korraldas firma ligi 400 000-kroonise reklaamikampaania, pakkudes ülisoodsat hinda ja 8-protsendilise intressiga liisingut. “Autod olid Saksamaa ladudes kinni ja jõuavad järgmisel nädalal Eestisse,” põhjendas Litvinov. Tema sõnul on tänaseks ette müüdud 30 Kia Clarust.

Oktoobris osutus autoostjate hulgas ülipopulaarseks kuu alguses turule jõudnud Peugeot 206, mida müüdi sama palju kui Eesti enim ostetud autot Honda Civic.

“Uus väikeauto 206 on tekitanud palju elevust ja turgutanud kõigi Peugeot’ mudelite müüki,” ütles Peugeot’ esindaja Kommest Auto Eesti tegevdirektor Martin Kobrusepp.

Oktoobris osteti ainult üks luksusauto, Jaguar XK8, mille hind algab 1,13 miljonist kroonist. “Majanduskriis kõrvetab peamiselt keskmist autoostjat,” väitis Jaguari ja Saabi esindaja Viking Motors müügijuht Kalle Kuuspalu.

Venemaa kriisi tõttu on oluliselt kokku kuivanud autode eksport. Oktoobris müüsid autokaupmehed Eestist välja 102 autot. Suurim eksportija oli Audi esindaja Reval Auto, kes müüs piiri taha kaks kolmandikku autodest. Eksport Venemaale on praktiliselt lõppenud.