Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink rääkis reedel ajakirjanikele, et avanevale jaeturule sisenemine eeldab vastava kliendiinfosüsteemi olemasolu, kirjutas BNS.

Latvenergo alustas sellise süsteemi loomist Eesti Energia andmeil suhteliselt hiljuti ning see ei pruugi aasta pärast veel täielikult valmis olla.

Fortumil seevastu on vajalik süsteem olemas ning tal on olemas ka jaeturu kogemus Eestis, sest ta omab praegu elektrivõrke Viimsis ja Läänemaal, märkis Rink.

Eesti Energia juhid avaldasid lootust, et nad ei jää avanevale turule üksi. Konkurentide tulek võimaldaks neil vabaneda monopolisti mainest.

Eesti Energia intensiivistab juhtide sõnul ettevalmistusi turu täielikuks avamiseks. Muu hulgas on ettevõttel kavas tõsta kõnekeskuse töötajate arv praeguselt 90 inimeselt järgmiseks suveks 200 inimesele. Ettevõte otsib ka suure kontoritevõrguga partnerit, kes aitaks läbi viia uute lepingute sõlmimise protsessi jaeklientidega. Eesti Energia enda kontorivõrgust selleks ei piisa, hindab ettevõte.

2013. aasta algusest on igal tarbijal võimalik endale elektrimüüjat valida turul tegutsevate pakkujate hulgast. Tõenäoliselt on võimalik sõlmida elektri ostmiseks nii fikseeritud hinnaga kui elektri börsihinnaga seotud leping.

Kui elektri börsihind jääb ka 2013. aastal praegusesse suurusjärku ning elektritarbija otsustaks valida elektri börsihinnal põhineva ostulepingu, kallineks tema elektriarve praegusega võrreldes ligikaudu viiendiku.

Elektrituru täieliku avanemise üksikasjad ja see, kuidas protsess mõjutab jaeklienti, selgub majandusministeeriumis ettevalmistatavast seadusemuudatusest. Ministeerium pole vastavat eelnõu veel avaldanud.