""Avatar" ja "Shrek" tegid supertulemuse. Kui tavaliselt on esikoha tase kusagil 80 000 vaatajal, nagu oli filmil "Alice Imedemaal" (2010. aasta 3. koht - toim), siis juba need kaks filmi tegid nii hea tulemuse, et rekordilised tulemused pole mingi ime," ütles Eesti filmi sihtasutuse juht Eda Koppel Delfile.

Eelmise aasta märksõnaks oli 3D - kümnest esikoha filmist tervelt kuus olid kinolinal 3D-formaadis. Koppeli sõnul on inimesed selle formaadi omaks võtnud ning kuna neil kodus pole võimalust filme sellises formaadis vaadata, on see võibolla ka üks põhjuseid, miks kinno senisest enam tullakse.

Rekordilise vaadatavuse põhjuseid vaagides ütles Koppel veel, et kindlasti mõjutas kinokülastajate arvu kasvu lisaks 3D-le Solarise kino avamine 2009. aasta sügisel ning sellele järgnenud piletite keskmise hinna odavnemine.

Vaadatuimate filmide nimekirja mahtusidki peamiselt perefilmid, mida vabal ajal koos lastega hea vaadata. Teismeliste seas populaarne "Keelatud tants" mahtus tabelis 9. kohale.

Parima Eesti filmina kogus "Punane elavhõbe" 27 000 vaatajat ning jäi sellega 17. kohale. "Sotsiaalvõrgustikule tegi ära, aga sellist hiigeltulemust nagu oli aastal 2007 ei olnud," kommenteeris Koppel.

Eelmisel aastal linastus vaid kaks Eesti oma mängufilmi: "Punane elavhõbe" ja "Lumekuninganna". Linastus ka kaks kaastootmisfilmi: "Polli päevikud" (Eesti, Saksa ja Austria) ja "Fobos" (Eesti-Vene).

Vaata filmide edetabelit siit.