Avatud Eesti Fondi juhatus andis hinnangu augusti lõpuks laekunud rohkem kui 140 taotlusele ja jagas rahalisi toetusi üle 2,5 miljoni krooni.

Suuremad toetused olid väga sihtotstarbelised, rõhutab Avatud Eesti Fond pressiteates.

250 000 krooni eraldati raamatukogu- ja infotöötajate täiendõppe arvutiklassi sisustamiseks Tallinna Pedagoogikaülikoolile. 137 000 krooniga toetati Eesti kunsti- ja muusikakõrgkoolide raamatukogude arendusprogrammi. 210 000 krooni sai Tallinna Turismiinfo, Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Tehnikaülikooli ühine interneti-projekt Digitaalne Tallinn. 130 000 krooni anti tõlkekogumiku "Avaliku halduse alused: valimik Euroopa esseid" väljaandmiseks ja 106 000 krooni Kultuurilehe arvutipargi kaasajastamiseks.

300 krooniga toetati kaht jätkuprojekti nüüdisdiagnostika alal, mis võimaldavad vastsündinuil või veel sündimata lastel varakult avastada pärilikke haigusi ning diagnoosida suhteliselt harva esinevaid ohtlikke nakkusi, sealhulgas saavad toetust Tartu ülikooli lastekliiniku juures tegutsev geenidiagnostikalabor ning mikrobioloogia õppetooli juures asuv viiruste ja mikroorganismide labor.

Avatud Eesti Fond toetab raamatu "KGB tegevus Eestis 1940-ndail ja 1950-ndail aastail" väljaandmist ja Kohtla-Järvel avatud inimõiguste-alase teabekeskuse tegevust, samuti 22 inimese õpinguid välisriikides või osalemist konverentsidel.

Avatud Eesti Fond on 1990. aastal ungari päritolu USA filantroobi ja ärimehe George Sorosi algatusel loodud mittetulunduslik sihtasutus, mis on kuue tegevusaasta jooksul toetanud avatud ühiskonna arengut Eestis enam kui saja miljoni krooniga.

Rahataotlusi tuleva aasta esimeseks kvartaliks saab esitada kuni novembri lõpuni. Fondi juhatuse järgmine korraline istung toimub 24. jaanuaril 1997.

Avatud Eesti Fondi juhatuse esimees on Tallinna Pedagoogikaülikooli professor Mati Heidmets ning juhatusse kuuluvad kirjanik Rein Raud, majandusteadlane Ivi Proos, kunstikriitik Jüri Hain, bioloog Martin Zobel, ajaloolane David Vseviov, advokaat Jaak Oja ja Inglise finantsist Nils Taube.

ETA