Luna Park on tuntud oma laia kokteilivaliku poolest. See on üks söögikoht tuhandetest, kus on tekkinud tõsine probleem. Elame nimelt Suure Rohelise Tsitruse Kriisi ajastul. See tähendab, et selle rohelise vilja osas on suur defitsiit ning hinnad on viimastel nädalatel lennanud lakke.

Kast umbes 200 laimiga maksab täna 80 kuni 130 dollarit. Eelmisel aastal maksis see vaid 15 dollarit. Selle põhjuseks on nii 2001. aastal Floridat tabanud tsitruseliste haigus, mis hävitas suurema osa laimisaludest kui ka Mehhiko narkokartellide tegevus.

Baaridele toob see kaasa suure lisakulu. Kui esmapilgul ei pruugi hinnavahe nii suurena tundudagi, siis tuleb teada, et laimimahl käib näiteks margarita, mojito ja mai tai sees. Laimi ja avokaado segust tehakse guacamole't, mis on Mehhiko restoranide alustalaks.

„See on asi, millele sa ei mõtle. See on kogu aeg olemas olnud," ütles Kohtz ja lisas, et barmanid pigistavad ühe joogi sisse reeglina ühe terve laimi.

Tarbijani ei ole hinnatõus veel jõudnud, kuid nad saavad seda tunda teisel moel. Nii lõpetas Alaska Airlines mõned nädalad tagasi oma lendudel pakutavatesse jookidesse laimilõikude panemise. Ka Mehhiko toitu pakuvad buffet-letid on laimidest tühjad.

Üks restoran pakkuvat kliendile tasuta aperatiivi, kui ta toob kaasa kotitäie oma aia laime. Phoenixis pakub aga baaride ja restoranide kett tasuta kokteile, klaasi veini või õlut neile, kes annavad vastu üle kahe kilo laime (5 pounds).

Tekib küsimus - miks on laimid nii kallid, kui need kasvavad inimeste aedades? Spetsialistide sõnul ei kasva nad aedades piisavalt heaks, et neid turundada ja müüa sobiks.

Mehhiko, kust tuleb ligi 90% USA laimidest, on tõsiste probleemide ees. Esiteks üleujutused, teiseks ühe tuntud narkokartelli sekkumine. Nad tõstsid hindu tekitades häideid tarnetes ja kaasates farmereid. Nii nagu Ameerikas, püüavad ka Mehhiko maffiajõugud end suruda ausasse ärisse. Mehhikos kasvab kõrvuti kanep, laim ja muud viljad. Üks Mehhiko narkokartell saavat nii 1,4 miljoni dollari eest ausat tulu nädalas. Seda peamiselt laimi- ja avokaadokasvatajatelt.

Baarid ja restoranid ootavad, et suvine saak hindu alla tõmbaks. Samal ajal eemaldatakse laimi sisaldavaid jooke „happy hour'i" menüüdest. Teised asendavad laimi sidruni või apelsiniga.

Autentsed restoranid seda aga lubada ei saa. Margarita ilma laimita ei ole margarita.

Luna Parki omanik ei ole oma baaritöötajale öelnud muud kui: „Pigistage laime väga kõvasti, et kogu kallis mahl ikka välja tuleks."