Kohtunik Leo Kunman tunnistas Erki Piirsalu (43) süüdi investeerimiskelmuses ning Tõnis Haaveli (43), Harles Liivi (41) ja Šarūnas Skyriuse (36) ning AS-i Gild Financial Advisory Services (praeguse nimega AS GFAS) kelmusele kaasaaitamises.

Kohus karistas Piirsalu kolmeaastase vangistusega, millest tal tuleb vanglas kohe ära kanda kuus kuud, Haavelit kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, millest kuus kuud peab vanglas kohe ära kandma, Liivi kahe aasta ja kolme kuu pikkuse vangistusega, millest kolm kuud peab vanglas kohe ära kandma ning Skyriust kahe aasta ja kolme kuu pikkuse vangistusega, millest kolm kuud peab kohe vanglas ära kandma. Kohus mõistis meestele karistuse ülejäänud osa tingimisi kolmeaastase katseajaga. 

Juriidilise isikuna kohtu all olev AS Gild Financial Advisory Services (AS GFAS) sai rahalise karistuse 150 000 eurot.

Ühtlasi mõistis kohus süüdistatavatelt investeerimisafääris raha kaotanud 31 investorile välja üle 11,8 miljoni euro, millest väikseim nõue oli 1000 eurot ja suurim neli miljonit eurot.

AS GFASi kaitsja, Boreniuse advokaadibüroo partner Margus Mugu ja Šarūnas Skyriuse kaitsja advokadibüroo Tehver ja partnerid partner Jaanus Tehver kinnitasid, et ei nõustu oma klientide süüdimõistmisega ega neile määratud karistustega.

„Praeguseks ei ole veel teada kohtuotsuse motiivid, kuid ei saa jätta tähelepanuta, et kummalisel kombel rahuldati tsiviilhagi täielikult ka Šarūnas Skyriuse suhtes vaatamata sellele, et suurem osa kannatanutest olid loobunud nõuetest tema vastu,“ kinnitasid nad avalduses.

„Tänane otsus on tehtud esimeses kohtuastmes ning on jõustumata, seega ei ole kohtuvaidlus veel lõppenud. Kindlasti soovime kohtuotsuse edasi kaevata,“ kinnitasid advokaadid.