Evald Rooma 6 VII 1911 - 24 V 2017

Hüvasti, Onu Eskimo!

Eesti ühe vanima ettevõtja, Onu Eskimona tuntud Evald Rooma väärikas, enam kui 105-aastane elutee jõudis täna õhtusse.

Evald Rooma loodud jäätiseretseptid ja siirast heatahtlikkusest kantud elufilosoofia jäävad meenutama alati sõbralikku ja ettevõtlikku härrat, tänu kellele Eestis jäätist armastama ja hindama hakati.

Evald Rooma sündis 6. juulil 1911. aastal Tartus ettevõtja perekonnas ning õppis Tartu kaubanduskoolis ja tehnikagümnaasiumis. Juba 16-aastaselt alustas ta ettevõtlust omaehitatud paadiga „Udu" Emajõel reise ja lõbusõite korraldades. Ta oli ka üks Eesti esimesi taksojuhte, kes 1927. aastal juhiloa saanuna algul isa Fordi, hiljem tädi perele kuulunud Chevrolet' ja Studebakeriga Tartu kandis inimesi sõidutas.

Jäätis võitis Evald Rooma südame juba varakult. Tööandja juures olnud jääkelder innustas noormeest proovima jäätisetootmist. Hilisema jäätiselegendi esimene suurem jäätisepartii valmis Tartu laulupeoks. Evaldi valimistatud jäätis võeti hästi vastu ning alates 1934. aastast alustas ta Ameerika külmutusseadmetega jäätise suurtootmist juba kogu Eestile. Legendaarne Eskimo jäätis oli juba siis tootmises ning selle järgi nimetas Evald Eskimoks ka oma ettevõtte, mis sai jäätist toota kuni Saksa okupatsiooni lõpuni.

1944. aastal organiseeris Evald Rooma puudust kannatavas ja sõjast räsitud Tartu linnas leivatootmise. Nõukogude okupatsioonivõim sundis Onu Eskimot jäätiseäri lõpetama, kuid ta sai mõnda aega toidutööstuse valdkonnas siiski jätkata. Tehnikahuvilisena töötas ta aastaid ka Tartu Autobussi- ja Taksopargis autojuht-mehaanikuna.

Veel 75-aastasena hakkas Evald Rooma 1987. aastal elu sisse puhuma oma jäätiseettevõttele Eskimo, tehes seda kohe, kui võimud mingitki ettevõtlust võimaldama hakkasid.

Jäätisetootmise seadmed olid tal sõjaeelse Eesti ajast tallel ja nõnda alustaski Eesti eakaim ettevõtja Onu Eskimo taas kord jäätiseäri nii paljudele tuttavas, arhitekt Arnold Matteuse kavandi järgi tehtud kollases Eskimo jäätisekioskis endise Tartu bussijaama juures. Jäätiselegend Onu Eskimo rõõmustas magusasõpru veel 100-aastasenagi, käies laatadel jäätist müümas.

Oma legendaarsed Eskimo jäätiste retseptid pärandas Evald Rooma juba eluajal Eesti kodumaisele jäätisetööstusele Balbiino, kus nende järgi valmistatakse jätkuvalt populaarset Onu Eskimo jäätisesarja. Suurem jagu Evald Rooma esimese iseseisvuse aegsetest jäätisevalmistamise masinatest on hoiul Balbiino jäätisemuuseumis, kus neid saavad uudistamas käia nii väikesed kui ka suured jäätisesõbrad.

Evald Rooma elas end legendiks juba eluajal, ta on Tartu Tähe kavaler ja tema 100. sünnipäevaks pani Tartu Linnavalitsus tema kodumaja ette nimelise pingi. Onu Eskimo nimeline jäätisesari elab edasi ja tervitab Eesti Vabariiki tema 100. sünnipäeval kolme täiesti uue jäätisega.

Eesti jäätisetööstuse grand old man'i Evald Rooma legendaarsed retseptid elavad meie Eesti oma jäätistööstuses Balbiino ning jäävad meie jäätisesõprade südameisse alati alles. Meiega jäävad maitsed ja rõõmus meeleolu, millele Evald alati heasüdamliku ja vastutuleliku härrasmehena erilist rõhku pani. Nagu ka see viimane šikk kaabukergitus enne taevastele radadele suundumist.