Balti börsid käivitasid väärtpaberite likviidsuse suurendamiseks mõeldud turutegija programmi tänavu 1. juulil. Vabatahtliku programmiga liitumise soodustamiseks pakuvad Balti börsid selles osalevatele börsiliikmetele tavahinnakirjast 40% soodsamaid tehingutasusid. Kui liige on turutegija vähemalt kolme ettevõtte aktsiatele, kehtib talle tavapärasest soodsam tasu tehingute tegemisel kõigi sel turul kaubeldavate aktsiatega.

„Me tervitame SEB Panka ja Orion Securities't programmiga liitumise puhul ja oleme rõõmsad, et nüüdseks on meil neli turutegijat, kes pakuvad likviidsust kokku 14-le Balti aktsiale," ütles NASDAQ OMX Balti börsiteenuste juht Daiga Auziņa-Melalksne. „Likviidsuse tagamine on Balti turu tuleviku jaoks võtmeküsimus. Vaatame likviidsuse suurendamist kui börsi ja kõigi turuosaliste ühist jõupingutust ning seega on meil väga hea meel näha, et programmis osalemine kogub hoogu."

Turutegemise programmi tingimused näevad ette, et NASDAQ OMX Balti börside liige - pank või maaklerfirma - peab turutegijana kindlustama, et valitud aktsiatel on avamis- ja sulgemisoksjonitel ning vähemalt 85% kauplemisperioodist olemas ostu- ja müügikorraldused väärtusega 3000 eurot või rohkem. Seega tagab turutegija pideva nõudluse ja pakkumise olemasolu, mis võimaldab investoritel aktsiaid kogu kauplemisaja jooksul lihtsamini osta ja müüa. Programmis osalevad liikmed peavad tagama, et ostu- ja müügitellimuste hinnavahe ei oleks suurem kui 2,5%.
 
„Kapitaliturgude puhul on tähtis, et turg oleks likviidne ning et noteeritud ettevõtted oleksid atraktiivsed," ütles Orion Securities'e juht Alius Jakubelis. "Kindlasti parandab turutegija olemasolu väikeaktsionäride võimalusi aktsiatega kauplemisel. Ka institutsionaalsed investorid tunnevad end mugavamalt, kui professionaalsed maaklerid aitavad börsil likviidsust tagada. Orion Securities oli Leedu aktsiatele esimeseks turutegijaks, seega oleme selles vallas kogenud ja usume, et programm aitab tõsta turu likviidsust," ütles Jakubelis.

Orion Securities on 1. oktoobrist turutegija City Service'i, Vilkyškių Pieninė ja TEO LT aktsiatele.

SEB Pank hakkab turutegijaks Olympic Entertainment Groupi, Tallink Grupi, Tallinna Kaubamaja, Tallinna Vesi, TEO LT, Apranga, Šiaulių Bankas'e ja Linas Agro Groupi aktsiatele.

Programmis juba osalev Finasta hakkab lisaks Ekspress Grupi, Olainfarmi, Rokiškio Sūris'e, Linas Agro Groupi ja Grigiškės'e aktsiatele turgu tegema ka Tallink Grupi aktsiatele.

Programmiga samuti juba liitunud LHV Pank on turutegija Tallinna Kaubamaja, Olympic Entertainment Groupi ja Tallinna Vesi aktsiatele.