Eesti majandus- ja taristuminister Urve Palo ütles Riias, et Eesti peab oluliseks liberaalse ja läbipaistva energiaturu loomist Baltikumis. „Soovime Läti ja Leeduga ühiselt tagada tugeva aluse turu toimimiseks, taristu arendamiseks ja varustuskindluse tagamiseks, et tegutseda solidaarselt varustuskindluse raskuste korral,“ lisas ta.

Minister tõi välja, et Incukalnsi gaasihoidla ja äsja valminud Klaipeda LNG-terminal on varustuskindluse ja energiasõltumatuse tagamisel olulise tähendusega. „Sealjuures peavad olema toimivad reeglid, et tagada võrdsetel alustel teiste riikide juurdepääsu Incukalnsi hoidlale,“ sõnas Palo.

Eesti on seisukohal, et oluline on arendada üheskoos kriisiolukordade lahendamise tegevusi. Kuigi töö on alanud, tuleb teha otsuseid tundlikes küsimustes nagu kriisiolukorras jagatavad gaasimahud, hindade kujunemise põhimõtted ja võimalikud lisakulud. „Seetõttu pidas Eesti vajalikuks initsieerida ühine deklaratsioon, et detailsemate tegevustega edasi minna,“ ütles Palo.

Arvestades energiajulgeolekut, peab Eesti oluliseks kiiret kokkuleppimist Balti riikide Kesk-Euroopa sagedusalaga ühendamise tegevuskavas. Sealjuures eelduseks on oluline saavutada poliitiline kokkulepe uute elektriühenduste rajamiseks Poolaga.

„Energiavõrkude kiire arendamine Euroopas on tänases geopoliitilises olukorras aktuaalsem kui kunagi varem, et vähendada Euroopa Liidu liikmesriikide sõltuvust importenergiast,“ rääkis Palo. „Integreerumine Euroopa elektrisüsteemidega aitab lisaks energiajulgeolekule kaasa energiakaubanduse arengule, võimaldades energiaga kauplejatel pakkuda tulevikus vabal turul tarbijatele parimat elektrihinda, mis kujuneb kogu Euroopat hõlmaval turul.“

Energia varustuskindluse deklaratsioonile kirjutasid lisaks Urve Palole alla Läti majandusminister Dana Reizniece-Ozola ja Leedu energeetikaminister Rokas Masiulis.