Aktsiooniga juhime jätkuvalt tähelepanu Balti riikide ebavõrdsetele otsetoetustele, teatasid põllumajandus-kaubanduskoda ning põllumeeste keskliit.

„Ainult tugev, õiglane ja piisavalt rahastatud EL ühine  põllumajanduspoliitika suudab tagada meie inimeste varustamise taskukohase, kvaliteetse ning kohaliku toiduga. Tänased ebavõrdsed toetused takistavad Eesti põllumajanduse potentsiaali kasutamist,“ ütles põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

12. novembril kell 12 alustab Tallinnast Vabaduse väljakult vana ja väsinud MTZ-80 teekonda läbi Eesti, Läti ja Leedu linnade Brüsselisse.

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt oleksid Balti riikide põllumajandustoetused ka järgmise seitsme aasta jooksul ühenduse kõige madalamad. Eesti toetused ulatuksid aastatel 2017-2020 vaid 58% ELi keskmisest. Läti toetuste tase ulatuks 54% keskmisest ja Leedu otsetoetuste tasemeks kujuneks 65%.

Vaatamata meie väikestele toetustele, oleksid need ka kõigele lisaks 2014. ja 2015. aastal tunduvalt madalamad 2013. aasta tasemest, sest Balti riigid ei tohi siis enam maksta riigieelarvest täiendavaid otsetoetusi.

Kuigi põllumehed on viimase kümnendi jooksul tootmisesse palju investeerinud, siis võrreldes vanade ELi riikidega on Eesti põllumajanduse põhivaraga varustatus endiselt madal ja investeerimisvajadus jätkuvalt väga suur.

Ligi pool meie põllumajanduse masinapargist on amortiseerunud. Liiklusregistri andmetel on 70% Eesti traktoritest rohkem 10 aastat vanad.

Brüsselisse sõitev vana Belarus sümboliseeribki meie põllumajanduse arenguprobleeme ja tänaseid Balti põllumeeste ebavõrdseid konkurentsitingimusi.

„Põllumeeste esindusorganisatsioonid on ellu kutsutud selleks, et võidelda meie toidutootjate huvide eest. Me oleme kindlad, et Balti riikide ühisaktsioonidel on positiivne tulemus – muidu me neid ei korraldaks,“ nentis põllumeeste keskliidu asepresident Jaan Sõrra.