Premia Foodsi börsileminek oleks nn teine tulemine, sest ettevõtte eelkäija Tallinna Külmhoone aktsiatega kaubeldi börsil juba 1997-2002. Börsiletuleku vihjeid on Premia Foods pakkunud viimase kuu jooksul mitmeid. Märtsis suurendasid nad oma osalust jaekettidele kalatooteid müüvas ettevõttes GourmetHouse, samal kuul asus Premia Foodsi uue finantsjuhina tööle börsifirma Olympic Entertainment Group eksjuht Andri Avila. Tagatipuks on Premia Foods viimastel päeval oma aktsiate arvu kümnekordistunud (24,2 miljonini), et muuta tõenäoliselt väärtpaberi hind investoritele taskukohasemaks, kirjutab Äripäev.

Äripäeva andmetel on ettevõte esitanud avalduse ja emissiooniprospekti finantsinspektsioonile. Kui finantsinspektsioon prospekti heaks kiidab, kavatseb legendaarse Tallinna Külmhoone järeltulija oma aktsiad noteerida Tallinna börsil juba aprillis või mais, murdes sellega juba ligi kolme aasta pikkuse börsiletuleku pausi. "Mõtted on selles suunas liikunud viimased pool aastat," tunnistas Premia Foodsi ühe suuromaniku Amber Trusti fondijuht Indrek Kasela. "Börsil on häid aktsiaid väheks jäänud, sest paljud ettevõtted on börsilt lahkunud. Kes siis veel kui mitte ise. Keegi peab otsa lahti tegema," lisas ta.

Premia Foodsi juhatuse esimehe Kuldar Leisi ja ettevõtte nõukogu juhi Kasela hinnangul on Premia Foods õige Eesti börsi mõõtu firma, mille aktsia atraktiivsust lisab see, et tegemist on eestlaste ja ka soomlaste jaoks tuntud brändidega ning ettevõte toodab ja müüb kõigile inimestele käegakatsutavaid ja igapäeva toidulaual olevaid asju: jäätist, kalatooteid, külmutatud toiduaineid, pelmeene, pitsasid. Enam kui miljardikroonise tuluga Premia Foodsi käibest annab jäätis veerandi, ligikaudu 40% tuleb kalast ja kalatoodetest ning ülejäänud osa teiste külmutatud kaupade müügist. Lisaks on ettevõte välja arendanud Baltimaade suurima külmutatud toiduainete jaotusvõrgu. Ettevõtte põhiomanikud on suured rahvusvahelised investeerimisfondid Amber Trust, Firebird ja Danske Capital. Omanikeringi kuulub ka ettevõtte juhtkond.

Viie aasta jooksul on Premia Foods kõvasti laienenud ning ostnud erinevaid ettevõtteid Soomes ja Rootsis. 2005. aastal osteti Soome suuruselt teine kalatööstus Heimon Kala, 2007. aastal lisati sellele juurde Saaristomeren Kala, kalatoodete hulgimüügiga tegelev GourmetHouse Eestis ning Läti suurim külmutatud toodete jaotusettevõte FFL ning 2008. aastal Peterburi suuruselt teise jäätistetootja Hladokombinat No 1 kaubamärgid Peterburis. "Oleme üle viie aasta ühiselt Premia kontserni ehitanud. Põhirõhk on läinud tegudele ja nii kuidagi märkamatult oleme vist tõesti muutunud üheks suuremaks toiduainetekontserniks siin regioonis. Nüüd on tulnud aeg, et jagada töövõite tulevaste kaasinvestoritega ja ettevõtte arengus järgmine etapp käsile võtta," ütles Leis. Börsilemineku eesmärk on kaasata ettevõtte arenguks lisaraha, sest firmal on plaan end turgudel, kus nad juba tegutsevad, veelgi tugevdada.