„Meie spetsialistid on teinud ennastsalgavat tööd, et aasta lõpuks valmiks Baltikumi esimene LNG-baasil töötav surugaasitankla," sõnas Alexela grupi juhatuse esimees Andreas Laane.

Tankla on esimene omataoline piirkonnas

Kuna Võru maakonnas puudub Eleringi maagaasi ülekandevõrk, tuleb maagaas tanklasse veokitega transportida. Veokitesse laetakse maagaas vedelal ehk LNG kujul. „See on ainulaadne tehniline lahendus ning kindlasti väärt eeskujuks teiste sarnaste tanklaprojektide loomisel," selgitas Andreas Laane.

Tankla rajamine oli hädavajalik, et maakonnas saaks kasutusele võtta ligi aasta jõude seisnud CNG-bussid.

„Kui tavapäraselt võtab sellise tankla ehitus aega aasta ja enamgi, siis meie suutsime kõik tööd ära teha nelja kuuga," viitas Andreas Laane. Tema sõnul on mõistlik kui gaasibusse liinile toovatel riigihangetel kaasataks ka surugaasitanklate operaatoreid. „Nii on tagatud sujuvam logistika gaasibusside tankimise korraldamisel," loodab Andreas Laane edaspidi suuremale kaasatusele.

Surugaasitanklate arv hakkab kasvama

Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi toel rajatud CNG-tankla on esimene surugaasitankla Võrumaal. Läbi Keskkonnainvesteeringute Keskuse rahastas EL Võru CNG tankla projekti maksumusest 35%.

Lisaks Võrule on täna tanklad olemas ka Tallinnas Mustamäel ja Sõjamäel ning Tartus, Pärnus ja Narvas.