Barroso sõnul leppisid triljoni euro suuruses eelarves kokku komisjon, Euroopa Parlamendi juhatus ja EL-i praegune eesistujamaa Iirimaa. Kokkulepe nõuab europarlamendi 754 saadiku ametlikku heakskiitu, vahendas BNS.

Barroso kutsus kõneluste osapooled hommikusöögilauda lootusega saavutada EL-i seitsme aasta eelarves kokkulepe enne seda, kui ühenduse liidrid alustavad kahepäevast tippkohtumist. Kõnelustest võtsid osa europarlamendi esimees Martin Schulz ja Iiri peaminister Enda Kenny.

"Me leppisime täna kokku eelarves, mis teeb investeeringud Euroopas võimalikuks," ütles Barroso, kui kokkulepe oli sündinud. "See on Euroopa kasvufond."

EL-i riigijuhid leppisid eelarves kokku juba veebruaris, aga selle peab heaks kiitma ka parlament, kes nõudis rohkem raha, paindlikkust ja suuremat sõnaõigust selle kasutamise üle. Kuid kestnud tingimise tulemusel saavutatud kompromissi lükkasid Euroopa Parlamendi suuremad erakonnad eelmisel nädalal tagasi.

EL-i tippkohtumise peaeesmärk on kokku leppida kulutustes, mis võimaldaksid luua töökohti ja pakkuda väljaõpet 5,6 miljonile alla 25-aastasele töötule.

Kenny ütles vaevaga saavutatud eelarvekokkulepet kommenteerides, et nüüd tuleb vaadata, et "raha suunataks tõhusatesse programmidesse, nii et inimesed üle EL-i leiaksid töö".