Perdi advokaat eitab raha kõrvaldamist

KRISTJAN OTSMANN

Bekkeri sadama juhataja Raigo Pert keeldus intervjuust Eesti Päevalehele. Perdi seisukohad edastas teda kohtus esindava advokaadibüroo Pohla & Hallmägi jurist Jüri Ploom.

Eile toimus väike hoiatusstreik Bekkeri sadamas. Kas Pert on streigi korraldamisega seotud?

Ma ei tea. Me suhtleme Perdiga meie büroos ja kui on vaja, siis käime kohtus. Aeg-ajalt käime ka Balti Baasi ja Hoisti Kraanaga seotud firmades nende esindajate juures läbirääkimistel, aga see on ka kõik. Streikideni meie ajakava ei luba minna.

Balti Baasi juhataja Rein Pinn on süüdistanud Balti Baasi juhatajat Raigo Perti raha kantimises. Milline on teie kommentaar?

Me käisime teie artiklid härra Perdiga väga hoolikalt läbi. Neis on päris palju laimu. Mitte niivõrd teie poolelt, kuivõrd härra Pinni poolelt, kes väidab, et ta on nii Balti Baasi kui Hoisti Kraana juhataja. Ega Päevalehtki patust päris puhas ole. Siin on kirjutatud, et Päevalehe andmetel on Pert maapaos ja nii edasi. Meil on kinnituseks Perdi pass olemas, kust on näha, et ta maapaos ei ole.

Raha kantimisest ma tõesti ei tea midagi. Kohtusaali ei ole jõudnud ükski vaidlus, kus oleks tegemist raha kantimisega.

Millistele Pinni väidetele teil on vastuväiteid?

Pinn väidab... (lappab pabereid) Oi jumal... Pinn väidab, et üks miljon läks Erastamisagentuurile viiviste ja võlgade maksmiseks, teise miljoni pistis Pert puhtalt oma taskusse. Ma väidan, et Pert ei ole oma taskusse teist miljonit, seejuures dollarit, pistnud.

Mis nende kahe miljoni dollariga siis juhtus?

Baas ja Kraana teavad seda täpselt. Neil on samad inimesed raamatupidamises tööl. Kõik need summad on dokumenteeritud.

Ma tean igal juhul seda, et Orenburgneft ei ole kunagi kahte miljonit dollarit maksnud. Jälle üks selline väike lapsus.

Kas Orenburgneft müüs aktsiad seaduspäraselt?

Leiame, et Orenburgneftil puudus õigus aktsiaid müüa. Pandi realiseerimise tingimused ei saabunud. Terminaali rajamise finantseerimise lepingut ei olnud rikutud Perdi poolt.

Millised erinevused on veel teie ja Pinni seisukohtade vahel?

Meie vaated ei ühti kohe mitte üks raas. Pinn väidab: Balti Baas müüb maha oma kontori, oma tehase, oma kaid ja maa. Nii palju kui maa asjadega olen seotud, siis olen seda meelt, et Bekkeri sadama maa on kõik erastamata. Kui maa on erastamata, siis on ta ka kinnistamata. Maa kuulub senini kas Eesti Vabariigile või Tallinna linnale.

Päris õige on väide, et firma aktsiakapital kahanes kolme aasta jooksul 9,5 miljonilt kroonilt poolele miljonile kroonile.

Mis selle põhjus oli?

Puhtraamatupidamislikud põhjused. Firma erastati päris suure aktsiakapitaliga. Kohustusi oli seal juba eelnevalt päris palju peal.

Miks Bekkeri naftaterminaali rajamine hakkas venima?

Ma ei ole nii pädev sellest rääkima. Alguse juures mind ei olnud.

Kindlasti poliitilised mängud. Poliitilised erimeelsused linnavolikogu tasandil. Ilmselt sealt sai venimahakkamine alguse.

Kõik sai alguse ikkagi sellest, et Orenburgneft müüs seadusevastaselt Hoisti Kraana aktsiad. Nad kutsusid kokku Hoisti Kraana erakorralise üldkoosoleku, kutsusid tagasi Balti Baasi nõukogu, nõukogu otsustas koosolekul tagasi kutsuda Balti Baasi juhataja.

Ajalehtedes on päris palju olnud juttu tööstuskinnisvara kaaperdamisest. Sisuliselt võis iga inimene väita, et tema on nüüd aktsionär ja vallandada kogu selle segaduse.

Ka Pert rääkis alguses koostööst Orenburgneftiga ja naftaterminaali rajamisest.

Taheti koostööd teha, kuid see ei osutunud võimalikuks.

Miks?

Ma ei tea.

Milline on teie osapoole versioon sadama ülevõtmisest?

Normaalse majandustegevusega Balti Baasil oli oma turvameeskond. Turvameeskond oleks võinud ju sinna peale jääda.

Nüüd tuli taas mängu tuntud kuluaaritegelane Kalev Kallo, kes oli ühenduses Akropoliga. Elvo Timm ütles, et Akropol on seal niikaua, kuni Kallo ütleb, et tuleks ära tulla. Siin ei ole mingit Balti Baasi ja Akropoli vahelist suhet. Siin on üks müstiline tegur kogu selles mängus: Kalev Kallo, kes on väljastanud kirja, et linn peab kaitsma oma vara, 49 protsenti Balti Baasist ja Akropol peab jätkama. Kallo on täna üks ebaseaduslikult valitud Balti Baasi nõukogu liige ja ei midagi enamat.

Kui kaua Bekkeri konflikt veel kestab?

Kui kokkuleppeid ei tehta, siis kestab pikalt. Kohtuvaidluse puhul on võimalikud ka kokkulepped, see ei ole ka selles vaidluses välistatud. Samas ei saa ka välistada, et vaidlused lõpevad, kui tuleb mõne Bekkeri sadama äriühingu pankrot päevakorda.