Bekkeri ülevõtmiskatse ebaõnnestus taas

KRISTJAN OTSMANN

Eile hommikupoolikul valmistusid Bekkeri sadamas kaid omav N-Terminaal ja osa sadama hoonete omanik Wido turvafirma ESC relvastamata töötajate abil oma varasid kontrolli alla võtma, kuid sadamat turvava Akropoli A meeskonna ülekaalu tõttu jäi ülevõtmiskatse ära.

"Selge on see, et sõjaväe vastu me ei lähe," ütles N-Terminaali ja Widot esindava Concordia advokaadibüroo vandeadvokaat Maria Mägi. "Seal olid sedavõrd suured jõud," lisas ta.

Eesti Päevalehe hinnangul turvas hommikul Bekkeri sadamat tavapärase kolme-nelja Akropoli töötaja asemel kümmekond turvameest.

Pisut peale kella 10 hommikul avastas Balti Baasi territooriumi valvur sadama kõrval asuva laohoone katusel sinises kombinesoonis noore mehe, kes jälgis sadamas toimuvat. Valvuri lähenedes mees põgenes. Balti Baasi juhtkond ja Akropol A kahtlustavad, et jälgija oli üks endiseid sadama turvatöötajaid, kes nüüd töötab N-Terminaali või ESC heaks. Mägi sõnul ei olnud N-Terminaal ja Wido jälgijast teadlikud ega oska öelda, kelle huvides jälgija töötas.

Akropol A töötajad esitasid politseile vahejuhtumi kohta avalduse, kuid politsei keeldus seda vastu võtmast.

"N-Terminaal rakendab Balti Baasi juhtkonna suhtes psühhoterrorit," kommenteeris Balti Baasi juhataja Rein Pinn vahejuhtumit.

Pinn väitis eile kell 12 Eesti Päevalehele, et sai sadama ülevõtmiskatsest teada mõni hetk tagasi. Pool tundi hiljem lausus ta, et teadis Balti Baasi vastu kavandatavast operatsioonist juba teisipäeva õhtul.

Eesti Päevalehe andmetel viibib Eestis ka Bekkeri sadama kaudu naftasaadusi vedada sooviva naftatöötleja Orenburgnefti delegatsioon. Orenburgnefti Eesti esindaja Allan Sepp ei kommenteeri Bekkeri sadamaga seonduvat enne homset.

Kahe turvafirma vaidlus algas 17. novembril, mil ESC ja Akropol A püüdsid Bekkeri sadamas kaitsta oma klientide huve, kes ei ole siiani omandivaidluses kokkuleppele jõudnud. N-Terminaali palgatud ESC saatis Bekkeri sadama objekte üle võtma kolm turvameest, Balti Baasi palgatud Akropol A tõrjus konkureeriva firma turvamehed aga jõuga sadama territooriumilt välja.

Täna otsustab Tallinna volikogu, kas Bekkeri sadamale anda naftasaaduste vedamise luba või mitte.

Loe ka lk 5