Piirangute leevenemise järel on Belgia valitsus otsustanud omalt poolt täiendavalt turgutada sisetarbimist, kirjutab World Economic Forum. Riigi alalistele elanikele jagatavaid tasuta rongipileteid saab kasutada alates juulikuust ja nendega saab Belgia piires reisida ükskõik millisesse sihtkohta.

Tegu on ühe kriisiabimeetmega, mis Belgia valitsus on otsustanud majanduse taastamiseks käivitada. Lisaks kehtestatakse käibemaksu alandus turismisektori ettevõtetele, senisest kõrgemad sotsiaaltoetused ja tööinimestele jagatakse 300-euro väärtuses vautšereid, mida nad saavad kasutada restoranide ja kultuuriürituste külastamiseks.

Sellest nädalast on sealsed kohvikud, baarid ja restoranid asunud taas uksi avama, kuid seejuures peab laudade vahe olema 1,5 meetrit. Kauplused ja muud ärid võivad lahti olla kuni kella üheni pealelõunal.

Belgia-sarnaseid siseturismi toetavaid stiimuleid on asunud rakendama ka mitmed teised riigid üle maailma. Näiteks jaapanlased plaanivad reisihüvitist, mille kohaselt jagatakse kuni 162,64 euro väärtuses hüvitisi ja vautšereid kõigile jaapanlastele, kes otsustavad veeta puhkuse oma kodumaal.

Ka Šveits kavatseb oma elanikele jagada 185,84 euro suuruseid reisivautšereid, mida nad saavad kulutada kodumaa turismi- ja külalislahkuse sektori toetuseks. Samas Uus-Meremaal on peaminister Jacinda Ardern käinud välja neljapäevase töönädala idee, et tööinimestel oleks rohkem võimalusi kodumaal ringi reisida.

10. juuni seisuga küündis Belgias koroonaviirusesse nakatunute arv 60 000-ni, sellesse oli surnud 9629 inimest. Nagu paljudes teistes Euroopa riikides, on ka Belgias viirusleviku tõkestamiseks kehtestatud meetmed nõudnud tohutut majanduslikku lõivu.

Euroopa Komisjoni kevadine majandusprognoos ennustab Belgiale selleks aastaks 7,2%-list majanduslangust. Belgia valitsus on pärast viiruse tõkestamiseks kehtestatud meetmete leevendamist võtnud eesmärgiks majanduse taastemeetmed.