Eesti Energia tütarfirma AS Narva Elektrijaamad teatas täna, et lõpetas kahele võrguettevõtjale - AS Kulon ja AS Sagro Elekter - elektrimüügi siseturu tarbeks, põhjendades seda ühepoolselt kehtestatud tüüptingimustega.

BEPi hinnangul üritatakse sellega turult välja tõrjuda võrguettevõtjatele Eesti Energiast odavamat teenust pakkuvad bilansihaldurid.

Elektrituruseadus kehtestab Narva Elektrijaamadele kohustuse müüa Eesti siseturu tarbeks, ent annab võrguettevõtjatele samas võimaluse valida tarnijana kas Eesti Energia või lubab osta elektrienergiat, mille on tootnud Narva Elektrijaamad, taastuvenergia- või väiketootjad.

Juhul kui võrguettevõtjad ei osta elektrienergiat Eesti Energialt, siis võivad nad seaduse järgi vabalt valida omale bilansihalduri.

Narva Elektrijaamad püüavad ühepoolselt tüüptingimuste muutmisega sundida võrguettevõtjaid valima bilansihalduriks kallimat teenust pakkuvat Eesti Energiat.

Narva Elektrijaamad põhjendavad oma teguviisi ekspordi piiramise eesmärgiga, ent tegelikult on BEPi sõnul uutes tüüptingimustes olemas selge mehhanism ekspordiks ning võrguettevõtjatele siseturu tarbeks müügist keeldumisel pole reaalset seaduslikku alust.

Eesti Energiast odavamat teenust pakkuva bilansihalduri valik ei suurenda Eesti elektritarbija hinda, vaid vastupidi – võimaldab võrguettevõtjatel vähendada kulutusi ning pakkuda paremaid tingimusi oma klientidele, leiab BEP.

BEPi teatel käivitas konkurentsiamet uurimise Narva Elektrijaamade võimaliku elektrituruseaduse ja konkurentsiseaduse rikkumise osas.

Baltic Energy Partners OÜ on 2006. aastast tegutsev energiakaubandusettevõte. Ettevõttel on energiakaubandus tütarettevõtted nii Lätis, Leedus kui ka Ukrainas.