Andres Bergmanni esindatavad off-shore firmad püüa-vad täna kaitsta ERA Panga pankrotitoimkonna ees nõu-deid 72 miljonile kroonile, samas on pankuri koostatud finantsskeemide abil läbi põletatud sadu miljoneid kroone hoiustajate raha.

ERA Panga arvelduslaenudest on läinud üle 90 protsendi Bergmanniga seotud firmadele, panga poolt kirjutasid neile alla juhatuse esimees Jaak Kiiker, Tallinna regiooni juhataja Raivo Link või panga finantsdivisjoni juht Peep Akkel.

Suurimat arvelduskrediiti kasutas ERA Pangas firma ERA Liising, mille juhataja oli Bergmann ise . ERA Liisingu arvelduslaenu maksimaalne suurus oli 70 miljonit krooni, panga pankrotiprotsessi alguseks oli liisingufirma pangale võlgu 58,8 miljonit krooni. See summa on sama suur, kui panga suurima võlausaldaja Hüvitusfondi nõue pankrotipesa vastu.

Üle kahe miljoni krooni suurust arvelduskrediiti pangast võis kasutada ka Kiikeri ja Akkeli juhitud spordiklubi Polaris.

Bergmann andis oma lähimale kaastöötajale kaks miljonit krooni avanssi korvpallivõistkonna komplekteerimiseks, kelle rahastamine jõudis selle aasta alguseks ummikseisu.

Eelmise aasta 7. aprillil, samal päeval, kui alustas tööd panga ajutine pankrotihaldur Urmas Tross, kandsid Kiiker, Akkel ja panga juhatuse liige Mart Kallaste 2,05 miljonit krooni panga kuludesse "korvpallimeeskonna eduka esinemise tõttu".

Samas on Polarise korvpalliklubi seniseks edukamaks saavutuseks jõudmine Eesti korvpallikarikavõistluste finaali.

Kiiker väitis eelmisel nädalal, et spordiklubi oli pangale ja sellega seotud ettevõtetele tulus reklaam. Kulutada kaks miljonit krooni panga muude ärikulude kõrval oli väga väike summa, kinnitas ta.

Kolbakov

juhtis õllejoojaid

ERA Panga materjalides on kentsakaima seigana kirjas praegusele Werol Tehaste nõukogu esimehele Vambola Kolbakovile kolm aastat tagasi antud 282 000 USA dollari suurune laen (üle nelja miljoni krooni).

Tartumaa tuntud ärimees oli vormistatud laenu saamise ajaks 1997. aasta aprillis panga õllejoojate osakonna esindajaks, tema töötasu oli 800 krooni.

"Mina ei tea sellest midagi," väitis Kolbakov esmas-päeval. "See on paras soust."

Kolbakov tunnistas samas, et ta oli tookord ERA Pangaga seotud nõustamislepinguga, otsides pangale väljundit Ukrainas. "Minu arvamus selle kohta (pangandustegevus Ukrainas – toim) oli negatiivne ja pangal jäi seetõttu üks viga tegemata," lausus ta.

Kolbakov väitis, et laenuleping oli sõlmitud neli aastat varem tekkinud nõude katteks ja reaalset raha pole pangast välja läinud. "See oli arvestuslik pank, kus raha ei liikunud," iseloomustas Kolbakov ERA Panka. "Panga aktivate pool oli üle blufitud."

Bergmann väitis Äripäevale, et ERA Panga ja Polarise kindlustusseltside omakapital jäi vahemikku 140–170 miljonit krooni.

Vaadates tänase loo all olevat Bergmanni firmade skeemi, kus ta on kõigis põhiomanik ja tutvudes ERA Panga finantsseisu iseloomustanud materjalidega, võib väita, et panga varad tekkisid peamiselt seal hoiustatud summadest.

Bergmann toetas

ennast ja lähedasi

ERA Panga töötajatel oli kerge oma pangast laenu saada.

Juhatuse esimees Jaak Kiiker laenas 1997. aastal pangast 286 000 krooni neljaprotsendilise intressiga ilma mingi tagatiseta.

Tallinna regiooni direktoril Raivo Lingil kõlbas 1,4 miljoni krooni suuruse laenu saamiseks elamu pandi kõrval vaid abikaasa käendusest.

Üks firmajuht, kes sai kolm aastat tagasi ERA Pangast suure laenu aktsiate ostmiseks, tunnistas, et Bergmanniga oli kerge asja ajada. Ta oli juba varakult dokumendid läbi vaadanud ja tagatise suuruse üle vaidlusi ei tekkinud, lausus firmajuht. Panga krediidikomiteel tema väitel sõnaõi-gust ei olnud, kõik laenulepingu üksikasjad täpsustati Bergmanniga.

ERA Panga pankrotihaldurid kahtlustavad raha teadlikus väljakantimises ka panga finantsdivisjoni direktorit Peep Akkelit. Akkel lõi 28. augustil 1998 arvel-duskonto fiktiivsele firmale AS Proovid, mille kaudu kandis veel samal päeval oma abikaasa Taimi Akkeli kontole 300 000 krooni. Hiljem läks see raha lihtsalt pangast välja.

Bergmann maksis omakorda viis miljonit krooni tarkvarateenuste eest firmale Tevo Consulting Ltd, mida juhtis tema õde Aet Bergmann. Pangas puudub tarkvara üleandmise ja vastu-võtmise akt, samuti igasugune tarkvaraprogrammi dokumentatsioon.

ERA Panga infotehnoloogia osakonda juhib tänaseni Bergmanni lähisugulane Mart Kallaste.

Andres Bergmann ei unustanud ka ennast. 1998. aasta veebruaris kandis panga ainuomanik firma Tasulised Teenused kaudu enda ja Akkeli kontodele kokku ligi 300 000 krooni.

ERA Panga audiitoraruande kohaselt oli pangaga seotud isikutele antud laenude jääk eelmise aasta augustiks 106,43 miljonit krooni. Panga välja antud 109 miljonist kroonist on kahe ja poole aastaga tagasi tulnud 2,76 miljonit krooni.

ERA Panga moratooriumi lõppedes 7. aprillil 1999, kaks ja pool tundi enne ajutise pankrotihalduri tööleasumist, võttis Bergmann Tallinna kontori kassast OÜ Barclay Kinnisvara nimel sularahas välja 1,6 miljonit krooni.

"Tegu on rendilepingute eest tasumisega, millise väljamineku oleks pidanud ERA Pank niikuinii tegema," väitis Bergmann Äri-päevale. Ta toetus pangast sularaha välja võttes sellele, et Barclay Kinnisvara on Tallinna kontori peahooneks oleva kinnistu vähemusosanik ning ERA Pangaga oli sõlmitud hoone rendileandmise leping.

Barclay Kinnisvara oli varem ka ERA Panga peahoone omanik Tartus, kuid tõenäoliselt tagantjärele sõl-mitud lepinguga oli Tartu kesklinnas asuva seitsmekorruselise hoone alune maa läinud 30. septembril 1998 OÜ Mercur Kinnisvara omandusse.

Viimatinimetatud firmat esindab Bergmanni sugula-ne Kalju Kallaste, kes sai laenu maa ostuks Polaris Varalt. Barclay Kinnisvarast sai edaspidi hoone rentnik, kellelt omakorda rentis kontoripinda ERA Pank.

Pankrotihaldur Urmas Trossi esimesel tööpäeval pangas, eelmise aasta 7. aprillil võttis ERA Panga juhatus koosseisus Kiiker, Akkel ja Mart Kallaste vastu otsused tunnistada kehtetuks panga laenude provisjoneerimise üldpõhimõtted ja tühistada panga laenuportfelli provisjonid summas 4,9 miljonit krooni. Samal päeval kanti maha ka väidetavalt Soome ärimeestega seotud off-shore firma Windsor Export Co laen summas 4,6 miljonit krooni ja kanti kuludesse spordiklubi Polaris arvelduskrediidi jääk. Panga juhatus jõudis maha kanda ka EVEA Panga aktsiate müügitehingutest tulenevad nõuded üle 21 miljoni krooni eest. Panga ajutine pankrotihaldur juhatuse otsustest midagi ei teadnud.

Panga juhatuse volituste muutmiseks oleks olnud vaja ainult moratooriumihalduri ja hiljem ajutise pankrotihalduri allkirja, kuid seda keegi ei teinud, õigustab Kiiker.

Keskpank nägi krahhi

Eesti Panga asepresident Helo Meigas ei teadnud ERA Panga juhtide kinni pidamisest.

Kas te teadsite eilsest politseioperatsioonist ette?

Ei, ma lugesin selle kohta pärastlõunal BNSist.

Eesti Päevalehele on ERA Pangaga seotud isikud väitnud, et ERA Panga juhtide kriminaalasja tulemus on Eesti Pangas juba ära otsustatud?

Kriminaalprotsessi lõpptulemuse üle otsustab kohus, Eesti Pangal selliseid või-meid ei ole.

ERA Panga pankrotihaldur Urmas Tross ja Jaak Kiiker on käinud ühel kursusel ülikoolis, kas ei või juhtuda, et pankrotihaldur üritab kursusevennale kohta kätte näidata?

Kui toimus pankrotihaldurite valik oli mulle teadmata, et nad ülikoolis ühel kursusel käisid. Ma ei usu, et kellegagi ühes ülikoolis käimine oleks põhjuseks, miks pankrotihaldurit taandada.

Milliseid olid ootused ERA Panga pankrotiprotsessi lõpptulemuse kohta?

Mul ei olnud selgeid defineeritud ootusi. Minu arvates on seda protsessi hästi juhitud ja eesmärgiks on saada varade seisust kiiresti ülevaade ja vara tulusalt realiseerida.

ERA Pank püüdis EVEA Panka liites püsima jääda. Kas sellest oleks tulnud midagi välja?

Kahest pankrotis olevast pangast ei saa maksujõulist panka.