Jaanuaris Fedi juhi kohalt tagasi astunud Bernankele maksti tema esimese avaliku esinemise eest ülemaailmne finantsturgude foorumil (Global Financial Markets Forum) Abu Dhabis vähemalt 250 000 dollarit, vahendab asjaga kursis oleva allika sõnu Business Insider. See summa on suurem, kui tema 2013. aasta palgatšekk, mis oli teatavasti 199 700 dollarit. Ja see oli alles esimene kolmest ülesastumisest, mis Bernankel sel nädalal kavas.

Bernanke rääkis oma kõnes, kuidas reageeris USA Föderaalreserv 2007-2009 finantskriisile. See on ühtlasi tema tulevase raamatu teemaks, mille ta loodab kirjastajate seast parimale pakkujale maha müüa.

Kõnepidaja-turule sisenenud Bernanke astub mööda rada, mille on korralikult sisse tallanud riigiametnikud, kes lõikavad tulu nõudlusest teadmiste järele, mida neil pakkuda on. Ja pole kahtlustki, et endisel Fedi juhil on teadmisi, mis võivad „turgu liigutada“. Agentide sõnul ei tohiks Bernanke jaoks vähemalt mõnda aega olla mingi probleem kasseerida iga oma ülesastumise eest 250 000 dollarit.

Washingtoni advokaadibüroo Wiley Rein LLP partner Jan Baran, kes on ühtlasi USA valimisseaduse ja valitsuse eetika töögrupi juht, märkis, et ei leia midagi ebaeetilist selles, et Bernanke teeb oma kaheksa-aastase kogemuse Fedi juhina rahaks. „Selles pole midagi illegaalselt ega ebaeetilist,“ ütles ta.

Nagu Bernanke ise eile naljatas: “Ma võin rääkida, mida iganes tahan!“