Kui veel nädal aega tagasi oli krüptoraha kurss jäänud pikalt seisma 6000 dollari juures, siis seitse päeva kestnud langust ei suutnud maailma suurim krütpovaluuta reedel veel seisma saada, kirjutab CNBC. CoinDeski andmetel langes krüptoraha eile 4119 dollarini, olles sellega viimase nädalaga kaotanud enam kui veerandi oma väärtusest.

Ka kõik teised krüptorahad liiguvad praegu väärtuse languse suunal. CoinMarketCap.com’i andmetel kaotas suuruselt teine krüptovaluuta XRP reedel 6% oma väärtusest, tuues viimase nädala kogulanguseks 10%. Ethereum kaotas reedel 7% ning on kaotanud nädalaga 30% oma väärtusest.

Krüptovaluutade turuväärtus langes reedel 138,6 miljardi dollarini. Tegemist on madalaima tasemega enam kui viimase aasta jooksul. Viimati oli krüptoraha turg nii palju väärt mullu septembris. Bitcoini viimasel nädalal aset leidnud langus on tulnud paljudele kauplejatele halva üllatusena, sest krüptoraha kurss seisis pikalt 6000 dollari juures paigal.

Aasta tagasi oli bitcoinil väga teistsugune tänupüha nädal. Just siis alustas krüptoraha kurss tõusu kurikuulsa 20 000 dollari tasemeni. Selle tipuajaga võrreldes on krüptoraha turg kaotanud CoinMarketCap.com andmetel 700 miljardit dollarit ja 55% oma väärtusest.

Mõned analüütikud kahtlustavad kursilanguses hiljutist, novembri keskpaigas toimunud krüptoraha jagunemist. Mõlemad pooled asusid seejärel bitcoini müüma. „Selleks, et rahastada lahingu võitmise eesmärgil krüptoraha kaevandamise tegevusi,” põhjendas BKAMi tegevjuht Brian Kelly.

Ühtlasi võis väärtuse langus alla 6000 dollari olla paljudele kauplejatele viimaseks kriitiliseks piiriks, kus nad ei pidanud enam mõtekaks krüptoraha enda kätte jätta ja asusid edasiste kahjude vältimiseks krüptovaluutat maha müüma. Ka võis oma roll olla esimestel regulaatorite sanktsioonidel.

Nimelt andis USA väärtpaberite ja börsikomisjon eelmisel nädalal teada esimestest krüptoraha asutajate vastu suunatud tsiviilkaristustest. Bloomberg kirjutas selle nädala alguses, et USA õiguskaitseorganid on asunud ka mullust bitcoini rallit uurima, kahtlustades manipulatsiooni krüptoraha väärtusega.

Ka ei saa välistada, et üldine üleilmsete turgude langus on hakanud lõivu nõudma ka krüptoraha turult. „Turud üle kogu maailma on väga tundlikud, paanika ja tunded mõjutavad tavalisest enam seal toimuvaid otsuseid,” märkis Fundstrat Global Advisors kaasasutaja Tomm Lee.

„Kas see aga tähendab, et bitcoin on nüüd maha murtud? Ei. Kasutajad on jätkuvalt olemas, lihtsalt lühikeses perspektiivis loob paanika paanikat,” lisas ta.