Neid, kes omavad palju bitcoine, kutsutakse ringkondades vaaladeks. Kuna bitcoin on anonüümne virtuaalraha, siis ei ole muidugi teada, kes on kes. Nii tekivad spekulatsioonid. Eriti tähelepanelikult jälgitakse aga neid tegelasi, kes on bitcoine omanud juba algusest peale. Üks selline, kelle digirahakott pärineb aastast 2011, hakkas augustis tegema suuri bitcoini-liigutusi ja arvatakse, et just see põhjustas ka digiraha suure kukkumise viimastel nädalatel.

Selle rahakoti omanikul oli kunagi 111 114 bitcoini, mis tippajal olid väärt 2 miljardit dollarit. Kaks nädalat tagasi algasid kuulujutud, et see tegelane soovib oma bitcoinid rahaks teha, sest tal on langusest kõrini saanud.

Kogu lool on klassikalised bitcoini-müsteeriumi tunnused: on tuntud rahakott, mida jälgitakse. Suur hulk erinevaid spekulatsioone, mis toovad kaasa müümiste laine ning lisaks armee amatöörlikke detektiive, kes püüavad leida õiget vastust, kuid ei pruugi märki tabada. Kõik saavad proovida erinevate tehingute jälgi ajada - see on bitcoini üks unikaalseid külgi.

Chainanalysis Inc, mis pakub ettevõtetele ja ametivõimudele krüptoraha teekonna jälgimise teenust, kinnistas, et kõnealuse vaala rahakotiga tehti 23. kuni 30. augustini 50 tehingut kokku 50 500 bitcoiniga. 22. augusti hindu vaadates oli tegu 230 000 000 dollari eest tehtud tehingutega. Nad ei saa aga öelda, kas need bitcoinid jõudsid vahetuskeskkondadesse. Võis vabalt olla, et tegelane kandis neid näiteks oma teistesse virtuaalrahakottidesse.

Eksperte hämmastab, kui intensiivset amatöör-detektiivi tööd on tegema asutud. Sealt tekivadki spekulatsioonid, et vaal on oma digiraha maha müümas või et keegi püüab bitcoini saboteerida.

Kogu loo muudab keerulisemaks fakt, et sama tegelane kandiski 2014. aastal oma bitcoinid erinevatesse rahakottidesse (mis võisid või ei võinud kuuluda vaid ühele inimesele) ning hiljem kanti need tagasi originaalsesse digirahakotti. Kuni eelmise aastani selle rahakotiga erilisi tehinguid ei tehtud. Siis tehti rahaks tuhat bitcoini. Siis oli taas vaikus. Kuni augustini.

Spekulatsioonidest veel. Mõned arvavad, et see rahakott kuulub Ross Ulbrichtile, kelle alias on „Dread Pirate Roberts". Ta on süüdimõistetud Silk Roadi operaator, mis oli turuplats, kus müüdi kriminaalset kraami ja mis oli üks bitcoini varaseid kasutusele võtjaid.

Teine teooria on see, et tegemist on Mt. Goxiga. Legendaarne krüptoraha keskkond Tokyost, mis kokku kukkus. Neil on vaja kreeditoridele võlgu maksta ja peavad likviidseks muutma oma bitcoinid.

Olgu öeldud, et vaala tegutsemine ei kattu täpselt langustega, mida bitcoin läbi elas, aga sel oli ikkagi oluline roll, et paljud teisedki otsustasid müüa.