"Baltimaade valuutad on „aeglaselt põlev süütenöör“, mis süvendab regiooni majanduskriisi, enne kui saabub lõplik kokkuvarisemine, mis toob kaasa kuni 50-protsendised devalveerimised," hoiatab Royal Bank of Scotland Group (RBS) uudisteagentuuris Bloomberg ilmunud artiklis.

Läti, Eesti ja Leedu on hoidnud oma valuutade kursid euro suhtes fikseerituna kogu globaalse finantskriisi vältel hoolimata sellest, et nende majandused on jäänud Euroopa Liidus suurimata kukkujate sekka, tutvustab Bloomberg lugejaile olukorda. Läti majandus kahanes möödunud aasta viimases kvartalis 10,3 protsenti, mis oli Euroopa rängim langus. 

"Läti on sunnitud selle aasta lõpuks kas oma fikseeritud kursist loobuma või siis seda muutma ja devalveerima  valuuta kuni 50 protsendi ulatuses," ütles Timothy Ash, RBSi Euroopa majanduste uuringute üksuse juht.

Timothy Ashi hinnangul on kolm Balti riiki vastastikuses sõltuvuses, mis tähendab Ashi sõnul seda, et „kui Läti läheb, siis järgnevad ka teised“. Balti riigid oma valuutakursid kas vabaks laskma või sii neid madaldama, leiab analüütik.

"Maailma valuutafond IMF, mis eelistab üldiselt paindlikke valuutakursse, lubas Lätil fikseeritud kuris alles hoida, kuid New Yorgi Ülikooli professor Nouriel Roubini, kes ennustas USA majanduskriisi juba kaks aastat tagasi üsna täpselt ette, ütles eelmisel kuul, et IMF tegi Lätile kursi fikseerituna hoidmist lubades vea," märgib Bloomberg lõpetuseks.