Valu, mille tekitab majanduskriisi ajal eurole üleminek on suurem kui eurost saadav pikaajaline kasu, vahendab uudisteagentuur Bloomberg Unicredit Spa Slovakkia osakonna ökonomisti Jan Toth´i. Võidavad sellest aga mitte-euro majandused.

Bloomberg kirjutab sellest kuidas selle aasta alguses eurole üleläinud Slovakkia kaotab tarbijaid oma naaberriikidele. Näiteks Ungari forinti odavnemine ajab slovakke naabermaale, et osta seal odavnenud autosid, toidukaupu ja majapidamistarbeid. Ungaris on samad asjad ligi kolmandiku võrra odavamad kui Slovakkias.

Ungari on muutunud Slovakkia suuruselt neljandaks jaekaupluseks, teravmeelitses Procter & Gamble Slovakkia üksuse juht Viliam Trska Bloombergile. Trska lisab, et on ka ise hinnaerinevusest kasu saanud, aasta alguses sõitis ta Ungarisse ja ostis uue Citroen C4 – maksis 30% vähem kui kodus Slovakkias.

Slovakkia on koos Sloveeniaga ainukesed nö Kesk-ja Ida-Euroopasse kuuluvad riigid, kes on võtnud kasutusele euroraha. Eesti, Läti ja Leedu kaustavad sisuliselt samuti eurot. Tõsi, veidras vormis: meil on euroraha halvad küljed (euro tugevus) ja pole euroraha tugevaid külgi (usaldusväärsus).

Enamik Ida-Euroopa riikidest on lasknud oma valuutadel aga kriisi ajal odavneda. Poola zlott on euro vastu kaotanud viimase aastaga umbes 25%. Bloomberg kirjutab ka, et Poola valitsus arutab, kas loobuda eesmärgist eurole üle minna 2012. aasta. Praegu on 2012. aasta tärmin veel ametlikult plaanis.

Ungarlased ja tšehhid aga ei kavatse vähemalt enne 2014. aastat eurot kasutusele võtta.