Käesoleval nädalal toimus Klaipedas Western Baltija Shipbuiding laevaehitustehases Klaipeda Ülikoolile ehitatava laeva kiilupanek. Uurimislaev hakkab tulevikus teostama kõiki peamisi okeanograafilisi uuringuid.

Laevale ehitatakse kaks statsionaarset laborit, milles saab üheaegselt teostada geoloogilisi, bioloogilisi ja füüsikalis-keemilisi teadusuuringuid. Laeval luuakse töötingimused 18 teadlasele.

„Antud uurimislaev võib kujuneda standardiks sellist tüüpi laevade jaoks,“ lausus Western Shipyard peadirektor Arnoldas Šileika. „Meil on hea meel, et niivõrd unikaalse projekti teostamine usaldati just meie spetsialistidele.“

„Arvestades Euroopa laevaehituses valitsevat keerulist olukorda, on see tellimus meie jaoks oluline. Ning loomulikult on see veel üks samm „võtmed kätte“ põhimõttel eriotstarbeliste laevade ehitamises,“ märkis BLRT Grupi juhatuse esimees Fjodor Berman.

Laeva ehitamise järelevalvet teostab klassifikatsiooniühing Bureau Veritas. Laeva ehitustöödega plaanitakse lõpule jõuda 2014. aasta lõpus.

Western Baltija Shipbuilding kuulub Western Shipyard koosseisu, mis ühendab 20 erineva suunitlusega ettevõtet, annab tööd 1850 spetsialistile ning on Eesti tööstuskontserni BLRT Grupp osa. Praegu kuulub kontsernile BLRT Grupp neli tehast, mis koos osutavad teenuseid laevahoolduse kõikidel etappidel, alustades laevade projekteerimisest ja ehitamisest ning lõpetades remondi ja utiliseerimisega.