Otsuses viitas ringkonnakohus BLRT teatel asjaolule, et ettepanekut dividende mitte maksta oleks pidanud ettevõtte juhatus rohkem põhjendama.

„Otsuse tühistamine ei tähenda automaatselt seda, et äriühing on kohustatud dividende välja maksma ega ka seda, et dividendide maksmist 2011. aasta eest uuesti otsustades on aktsionärid kohustatud hääletama dividendide välja maksmise poolt,“ selgitas BLRT Grupi õigusdirektor Rainer Osanik.

Muuhulgas jättis kohus täielikult rahuldamata Mihhail Gnidini apellatsioonkaebuse, milles Gnidin nõudis üldkoosoleku otsuse sõnastuse muutmist ja sunddividendide määramist. Kohus väljendas üheselt, et Eesti kehtiv õigusnormistik sellist võimalust ette ei näe.

Samuti ringkonnakohus selgitas, et kohus ei saa määrata, kuidas üks või teine aktsionär hääletama peab, kuna Eesti kehtiv õigusnormistik sellist võimalust ette ei näe. Vastasel korral tekiks kohtu hinnangul olukord, kus iga aktsionär kes ei nõustu enamuse otsusega pöörduks kohtusse ja nõuaks ükskõik millise otsuse kallutamist enda kasuks. Kohtu veendumusel selline tegevus läheks vastuollu aga äriõiguse mõtte ja sisuga.

Kohus on öelnud, et dividendide väljamaksmise otsuste tegemisel tuleb lähtuda teadaolevatest asjaoludest, mis ettevõtte edasist tegevust mõjutavad. „Seega olukorras, kus on ette teada äriühingu majandustegevuse tulemuste olulisest halvenemisest, oleks dividendide väljamaksmine ilmselgelt majanduslikult põhjendamatu. Sellise otsuse poolt hääletades ei käituks aktsionärid ise vastavuses hea usu põhimõttega ning kooskõlas seadusega,“ märkis Osanik.

„Ettevõtte juhatus prognoosis ette majanduslikult raskete aegade saabumise üldise majanduskriisi taustal ning sellest tingituna tehti ka aktsionäridele ettepanek dividende 2011. aasta eest mitte välja maksta. Dividendide väljamaksmine oleks viinud ettevõtte 2012. aastal väga tõsistesse likviidsusraskustesse ning oleks võinud tingida ettevõtte tegevussuundade sulgemisi või varade sundmüüke,“ selgitas BLRT Grupi pressiesindaja Katerina Danilova.