"Leidsin, et pankrotimenetlusele eelnevalt, kui ettevõte juba teadis, et kõiki kohustusi täita ei jõua, siis täitis ta kõigepealt oma lähikondse nõude," kommenteeris Ene Ahas BNS-ile.

Antud rahaline kohustus pärineb 2007. aastast, kui BLRT Laevaehitus tellis Vakarų Baltijos Laivų Statyklalt parvlaeva Ålandi saarte omavalitsuse jaoks, öeldi BNS-ile Vakarų Baltijos Laivų Statyklast.

2011. aastal oli pankrotihaldur ise teinud kohtule ettepaneku sulgeda BLRT Laevaehitus ilma pankroti väljakuulutamiseta, kommenteeris ettevõtte õigusosakond. Kui Ålandi saarte omavalitsuse esindajad pöördusid kohtusse pankrotimenetluse alustamiseks ning garanteerisid pankrotihaldurile tasu menetluse jätkamise eest, siis palkas haldur oma huve esindama advokaate Soraineni advokaadibüroost, kes oli ka Ålandi saarte omavalitsuse esindaja.

Vakarų Baltijos Laivų Statykla juhatus on üllatunud, et Eestis on pankrotimenetluses lastud tekkida olukorral, kui pankrotihaldur annab faktiliselt ühele võlausaldajatest üle õiguse pankrotimenetluse jätkamiseks ja vastavad volitused menetluse jätkamiseks pankrotihalduri nimel, ütles BNS-ile Vakarų Baltijos Laivų Statykla kommunikatsiooni- ja reklaamiosakonna juht Jolanta Toliušytė.

Vakarų Baltijos Laivų Statykla õigusosakonna hinnangul seab see kahtluse alla pankrotihalduri isikliku huvi ning pankrotimenetluse üleüldise õiguspärasuse, vahendas Toliušytė ja lisas, et ettevõtte osaniku Vakarų Laivų Gamykla juhatus kaalub sellega seoses vastunõuete esitamise võimalikkust.

Ene Ahas omalt poolt ütles BNS-ile, et tema vastu on esitatud hagi võimalike tuleviku kahjude katmiseks 150 000 euro ulatuses. "Tegemist on pahatahtliku hagiga, millega mind survestatakse omapoolsest hagist loobumiseks," kommenteeris Ahas.

"Antud juhul sai Soraineni advokaadibüroo valikul määravaks see, et neil on oma büroo ka Leedus," rääkis Ahas. "Pealegi olid nad neid nõudeid ka varem kohtus esindanud ja antud nõuetega kõige rohkem kursis. Kohus omalt poolt ei esitanud mingeid vastuväiteid seoses võimaliku huvide konfliktiga," lisas ta.

Kohus teeb lahendi rahalise kohustuse täitmise tühistamise osas 17. märtsil.