Kragh ütles reedel BNS-ile, et juhul kui SEB ja Swedbank tõesti ühinevad ning saavad selleks vajalikud load Rootsi ja Euroopa Liidu konkurentsiametitelt, on ühe panga müük Eestis küll vajalik.

“Kuigi mõned analüütikud on prognoosinud, et tõenäoliselt müüakse Ühispank, tuleb meeles pidada, et SEB on viimase kahe aasta jooksul investeerinud palju raha Ühispanga integreerimiseks SEB-i grupiga,” lausus Kragh.

Kraghi sõnul on Ühispanga müük Eestis, Hansabanka ja Unibanka ühendamine Lätis ning Hansabankase ja Vilniaus Bankase ühendamine Leedus üks võimalik stsenaarium, kuid samas on tegu palju komplekssema küsimusega.

Näiteks Lätis on Unibanka ja Hansabanka turuosa panganduses küll tugevalt alla 50 protsendi, kuid samad pangad domineerivad ligi 80 protsendi suuruse turuosaga liisinguturul, ütles Kragh.

Ka Hansabankase ja Vilniaus Bankase ühendamisel oleks nende turuosa pangandusturul kokku 45 protsenti, kuid sarnaselt Lätile oleks ka Leedus uue panga käes Kraghi sõnul 80 protsenti liisingust.

“Seega on ühendamine ka Lätis ja Leedus komplitseeritud, kuna küsimus monopoliseisuse osas tekib kõigis kolmes riigis,” märkis Kragh.

Kõige tõenäolisemana väljapakutud stsenaariumi asemel võib lõppotsus olla Kraghi hinnangul üllatav ka seetõttu, et SEB on lisaks Ühispangale palju raha investeerinud ka Unibanka ja Vilniaus Bankase integreerimiseks grupiga.

“Mis puudutab Swedbanki, siis mitte ainult ei ole neil erinevalt SEB-ist [tütarpangas] 57-protsendiline osalus ja seega on ka 43 protsenti vähemusaktsionäre, vaid Hansapank on ka väga autonoomne üksus väga tugeva korporatiivse identiteediga,” rääkis Kragh.

“Näiteks Lätis ja Leedus ei käsitleta Hansapanka mitte Rootsi, vaid Eesti pangana,” lisas ta.

Kokkuvõttes märkis Kragh, et juhul, kui SEB ja Swedbank siiski võimalikul ühinemisel otsustavad müüa Ühispanga ja ühendada tütarpangad Lätis ja Leedus, tuleb midagi ette võtta liisingu poolega neis riikides.

“Ma ei usu, et Läti ja Leedu võimud annaksid loa ühendamiseks neil tingimustel,” ütles Kragh.

Kragh lisas seejuures, et näiteks Leedu valitsus peatas neljapäeval Lietuvos Taupomasis Bankase (LTB) erastamisläbirääkimised, põhjendades seda Vilniaus Bankase, Hansabankase ja LTB võimaliku ühinemise vastuvõetamatusega.

Kraghi kinnitusel ei tähenda tema seisukoht, et Ühispanga müük ei pruugi olla ainuvõimalik lahendus, siiski vastavaid mõtteid avaldanud analüütikute seisukohtade pidamist valeks.

“Pigem tahan ma öelda, et on olemas rohkem kui üks võimalik lahendus ja miski pole veel sajaprotsendiliselt kindel,” lausus ta.

Kuigi Rootsis nii SEB-i kui Swedbankiga konkureeriv Svenska Handelsbanken on varem avaldanud huvi ka Balti pangandusturu vastu, ei soovinud Kragh kommenteerida võimalikku Svenska Handelsbankeni huvi mõne müüdava Balti panga vastu.

“Meiepoolsed kommentaarid on võimalikud siis, kui mingi ost on juba tehtud ja eelnevalt me teemat ei kommenteeri,” ütles Kragh. “Muidugi hoiame alati oma silmad lahti tuleviku suhtes, kuid ostukavatsusi eelnevalt kommenteerida ei saa.”

Kragh märkis veel, et võimalikku huvi mingi panga ostu vastu oleks võimalik eelnevalt kommenteerida vaid juhul, kui on ametlikult välja kuulutatud mõne panga müük või enampakkumine.